Ismét egy mutálódott vírusvariáns bukkant fel Nagy-Britanniában

járvány
2021 február 16., 05:23

Ismét egy újabb koronavírus-variánst fedeztek fel Nagy-Britanniában, és szakértők szerint fontos lenne minél többet tesztelni miatta, mert a B1525 névre keresztelt variáns olyan mutációkat tartalmaz, melyek aggodalomra adnak okot, írja a Guardian.

Az Edinburgh Egyetem kutatói akadtak rá a variánsra, melyből eddig 32 esetet találtak az országban. A genom-szekvenálás során decemberi volt a legkorábbi felbukkanása a variánsnak, ami Nagy-Britanniában és Nigériában bukkant fel eddig.

Koronavírus-labor a dublini reptéren
photo_camera Koronavírus-labor a dublini reptéren Fotó: PAUL FAITH/AFP

A kutatók szerint a variáns hasonlít a brit variánsként emlegetett B117-re, és vannak olyan változásai, melyek aggasztóak, például az E484K néven ismert mutáció, ami a vírus külsején lévő tüskefehérjén változtat. Ez a fehérje fontos szerepet tölt be abban, ahogy a vírus behatol a sejtekbe. Ez a fehérjemutáció van jelen a dél-afrikai és a brazil variánsánál is, és a feltételezések szerint ez felelős azért, hogy az emberi szervezet nehezebben tud csak antitesteket termelni a vírus ellen.

A lapnak nyilatkozott egy brit sejtbiológus, Simon Clarke, aki szerint egyelőre nem világos, hogy a mutációk hogyan befolyásolják a vírus fertőzési képességét, illetve a betegség súlyosságát, de e mutáció miatt megvan az esélye annak, hogy ez a variáns ellenállóbb lehet egyes oltásokkal szemben. Szerinte épp ezért a tesztelés során nagyobb figyelmet kéne fordítani a variánsra, hogy kiderüljön, mennyire ellenálló a vírusnak ez a változata az immunitással és az oltásokkal szemben.

Azt persze lehetett sejteni előre is, hogy az oltások és az immunitás terjedésével a vírus a menekülés és további terjedés irányába mutálódhat majd, épp ezért az oltóanyagok fejlesztői készültek is arra, hogy szükség esetén fejlesszék az oltásokat. Ezek a genom-kutatások pedig épp azért nagyon fontosak, hogy minél előbb el lehessen csípni a formálódó mutációkat, növelve ezzel a sikeres közbelépés esélyét.

Az amúgy, hogy ismét Nagy-Britanniából került elő egy mutáció, nem amiatt történik, mert az ország valamiért termékenyebb talaja lenne a vírus átalakulásának, hanem mert ott globális mércével nézve meglehetősen sok hasonló kutatást végeznek, így nagyobb eséllyel figyelnek fel a változásokra.