Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

Jóval kevesebb antitestet termelnek a dél-afrikai mutációval szemben a Pfizer/BioNTech oltásával beoltottak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Aggasztó eredményekkel zárult az a laboratóriumi vizsgálat, melyben azt vizsgálták, hogyan reagál a Pfizer/BioNTech védőoltásával beoltottak szervezete a koronavírus egyik új, dél-afrikai mutációjával szemben. A vizsgálatok azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy csökken-e a védőoltás hatásossága, de az már kiderült, hogy a dél-afrikai mutáció sokkal gyengébb immunválaszt vált ki a beoltottakban.

A legmodernebb, mRNS-alapú technológiával készült védőoltás nyújtotta antitestvédelem kétharmadával is csökkenhet az új mutációval szemben, derült ki laboratóriumi vizsgálataikból.

A cégek ugyanakkor azt is közölték, hogy a vakcinájuk még így is képes a vírus semlegesítésére, és egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy a mutáció csökkentené az oltás jelentette védelmet. Mindettől függetlenül tárgyalásokat kezdtek az engedélyező hatóságokkal a védőoltás frissített verziójának vagy egy kiegészítő oltásnak a fejlesztéséről.

A Texasi Egyetem orvosi karával közösen végzett kísérletből egyelőre csak az derült ki, hogy a dél-afrikai variáns gyengébb immunválaszt vált ki. De mert azt az elmúlt bő egy évben még nem állapították meg, hogy mi az a minimális antitestmennyiség, ami már elég a vírus semlegesítésére, ebből még messze menő következtetéseket nem lehet levonni. A kutatást végző egyetemi tanár, Pei-Yong Shi például úgy véli, hogy a vakcina még így is védelmet jelenthet a variánssal szemben. A korábbi vizsgálatokban ugyanis a dél-afrikai variáns esetén mértnél kevesebb antitest is hatékonynak bizonyult már a vírussal szemben. Shi szerint még ha kevésbé is hatásos a vakcina a dél-afrikai variánssal szemben, a súlyos megbetegedéseket így is megelőzheti.

A másik mRNS-alapú vakcinával, a Moderna védőoltásával ugyanez a helyzet, annál a laborvizsgálatok szerint hatodára csökkent az antitestek száma. Az, hogy a vakcina mennyire hatásos a variánssal szemben, még ebben az esetben se tisztázott. (Via Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.