A Pfizer vakcinája a vírus átadását is gátolja egy izraeli tanulmány szerint

járvány
2021 február 22., 16:20

89.4 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Pfizer/BioNTech vakcinája, hogy a beoltott személy továbbadja a fertőzést egy izraeli tanulmány szerint.

Illetve nem egészen tanulmány, hanem csak tanulmányvázlat, ami a Twitteren kezdett el terjedni. Az írás nem esett még át szakmai lekotáráláson és nem jelent meg tudományos lapban, de az érvényességét egy, a munkát ismerő forrás megerősítette. Egy megfigyelésen alapuló kutatásról van szó, amit az izraeli egészségügyi minisztériummal közösen végeztek el.

Ha a tanulmány hitelességét tudományosan is elismerik, az azért jó hír, mert a vírusgörbe csökkentésében fontos az, hogy a beoltottak ne csak lebetegedni ne betegedjenek, de ne is adják át másnak a betegséget, ha ők tünetmentesen átesnek rajta.

A Pfizer és a BioNTech szóvivői nem akarták kommentálni a tanulmány állításait.

A Bloombergnek nyilatkozott egy professzor, Zoe McLaren, aki szerint a tanulmány nem vesz figyelembe bizonyos tesztelési különbségeket, így valószínűleg nem pontosak az eredmények sem.

"Az eredmény túlbecsüli azt, hogy mennyivel csökkenti le a Pfizer vakcinája a fertőzés átadását"

- mondta. A tanulmány azt hasonlítja össze, hogy hány bejelentett pozitív eset van a beoltottak és a nem beoltottak között, viszont nem veszi figyelembe azt, hogy aki be van oltva, az kisebb valószínűséggel megy tesztelésre. Ezért a kutatás alulméri a beoltott, de mégis megfertőződött emberek számát, hiszen aki be van oltva és tünetmentesen beteg, az nem fog tesztelni, így ki se derül a fertőzöttség.

"Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 89.4 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a vakcina a továbbfertőzést. Hogy mennyivel kesebb? Több adatra van szükségünk ahhoz, hogy ezt megmondhassuk. De azt gondolom, hogy ha tisztább adataink lesznek, akkor is az fog kiderülni, hogy csökkenti a továbbfertőzést ez az oltás. Az pedig nagyon jó hír lenne."

(Bloomberg)