Ilyen még nem volt: Orbán Viktor tanácstalan vírusügyben és ezt nyíltan be is vallja

publicisztika
2021 február 22., 12:58
  • Amióta a Fidesz kormányoz, ilyen egyszer sem történt: nem lehet érteni, mit próbálnak kommunikálni
  • Korábban is előfordult, hogy hirtelen megzavarodtak egy-egy témában, de akkor egyszerűen hallgattak, amíg Orbán miniszterelnök ki nem találta a csapásirányt
  • A nyitás vágya, az oltás menedzselése és a harmadik hullám azonban a jelek szerint így együtt még Orbán Viktornak is sok: a miniszterelnök és eddig hatékonyan működő kommunikációs stábja egymásnak ellentmondó, illetve tanácstalanságról árulkodó üzenetekkel bombázzák az egyre tanácstalanabb közönséget.
  • A bizonytalankodó gatyázás ugyanakkor üdítő, hiszen az Orbán-kormány 2010 óta most kommunikál a legőszintébben.

A modern politikai kommunikáció eleve a rövid, könnyen megérthető és megjegyezhető üzenetek sulykolására épül, a magyar kormány hivatalos Facebook-oldala pedig ezen belül is mintapélda. A legjellemzőbb bejegyzéstípus itt az egymondatos, plakát jellegű, képként megosztható kommunikációs üzenet. Ami általában, bár nem mindig, idézet a miniszterelnöktől.

Ezek tartalmát sokan kedvelik és sokan kritizálják, de még utóbbiak sem vonhatták soha kétségbe, hogy az eddig szinte minden esetben világos volt, hogy mit akarnak üzenni. Az oldalon azonban a következő bejegyzés jelent meg vasárnap:

link Forrás

„Egy veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van már vakcina, tehát oltunk, másfelől megkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg már mindenki szabadulna is, és közben beesett a harmadik hullám.”

Az üzenet - ami idézet Orbán múlt heti szokásos közrádiós interjújából - nyilvánvalóan a magyarokat pillanatnyilag talán leginkább foglalkoztató problémára reflektál, miszerint mikor és milyen nyitás várható, ha egyáltalán.

Mit mond erről Orbán miniszterelnök a választóknak? Ember legyen a talpán, aki ezt első olvasásra megmondja.

Már ez is meglepő. Ám ha többször egymás után újraolvassuk, kiderül, hogy nem egyszerűen fogalmazásbeli pongyolaságról van szó, hanem arról, hogy maga a beszélő nem tudja, mit szeretne mondani.

Orbán elve nem sűrűn használja az egyrészt-másrészt retorikai szerkezetet, hiszen egész politikája a tutyimutyi ellenfeleihez képest határozottan dönteni képes politikus imidzsére épül. A többszörösen összetett mondatban Orbán három aktuális, az ország lakóinak következő heteit-hónapjait alapjában meghatározó elemet jelöl ki:

  1. folyik az oltás
  2. elindult a konzultáció a nyitásról
  3. elindult a járvány harmadik hulláma.

Az első kettő belátható időn belüli nyitásra utal, a harmadik az ellenkezőjére. Orbán azonban még csak utalást sem tesz arra, hogy mi következik a három tényező felsorolásából.

Mivel az köztudott, hogy a miniszterelnök személy szerint utál mindenféle korlátozást és ezeket csak akkor rendelte el eddig, ha nem látott más megoldást, különösen feltűnő, hogy bár a háromból két tényező inkább jelezhetné a közelítő enyhítést, Orbán mégsem céloz ilyesmire, sőt a leghangsúlyosabb mondatzáró pozícióban éppen a harmadik hullámot idézi fel, ami viszont inkább arra utal, hogy elfelejthetjük a könnyítéseket.

Ez egy rádióinterjúban elhangzott mondat, ami ugyan nyilvánvalóan a miniszterelnök - ebben a helyzetben amúgy abszolúte természetes - elbizonytalanodására utalna, de önmagában nem lenne különösebb jelentősége. Ráadásul más, az értelmezését segítő mondatok előzik meg és követik.

Csakhogy ezt a mondatot Orbán kommunikációs stábja kiemelte és a Facebook-oldalra posztolással önálló, jelentésssel bíró üzenetté emelte. Ám, mint említettem, lényegében értelmezhetetlen, dadogós üzenetté.

A szöveg annyira dadogós, hogy benne maradt egy jókora, szintén szokatlan önleleplezés. Azzal, hogy Orbán a konzultáció megemlítése után azzal folytatja, hogy "meg már mindenki szabadulna is", nem egyszerűen megelőlegezi a konzultáció végeredményét - ami éppen arról szólna, hogy "szabadulnának"-e a magyarok, de saját maga leplezi le annak felesleges, így álságos mivoltát.

Az embernek persze lehetnek tippjei, hogy mit is akar ezzel mondani. Én például úgy értem, hogy nagyjából azt próbálja üzenni, hogy

"Nyitnék már baromira, mindent előkészítettem ezzel a konzultációval, amiben csak be kellett volna ikszelnetek a nyilvánvaló válaszokat - WINK! WINK! - erre nem belerondít ez az átkozott harmadik hullám?! Most mi az illiberális értelmben vett kereszténydemokrata francot csináljak?!! Hiába válaszoljátok azt, ami várok tőletek, akkor sem tudok nyitni. Ugye értitek, hogy nem azt akarom tenni, amit mindjárt kénytelen leszek?"

De ez csak az én tippem és nekem is szó szerint ötször kellett elolvasnom a szöveget ahhoz, hogy értelmezni tudjam. És így is bőven benne van, hogy félreértettem. Márpedig az ilyen szövegek hangsúlyozottan nem ötszöri olvasásra és értelmező műhelyvitára vannak szánva.

De az értelmezésben talán segíthet a napokban született többi kormányzati kommunikációs üzenet.

Ma, vagyis hétfőn hajnalban például a fentihez képest egy olyan mondatot emeltek poszttá, miszerint

A járvány kezdete óta minden döntésünk azon alapszik, hogy a járványügyi szakemberek mellett figyelünk az emberek véleményére is. Csak olyan korlátozást lehet bevezetni, amit a többség elfogad, így be is lehet tartani.

Ez az állítás, bár az elmúlt egy évben történtekre utal vissza, a jövőben bevezetendő korlátozásokra vonatkozik. Azt mondja, hogy ezek nem mehetnek szembe az emberek alapvető akaratával. De arról nem beszél, hogy mi történhet a most is érvényben lévő korlátozásokkal.

A kormányzati fb-oldalon megjelent legfrissebb üzenet - hétfői Müller Cecília-idézet - sem dönt egyik irányban sem, hanem a helyzet súlyosságára és az aktuálisan legfontosabb történésre hívja fel a figyelmet, miszerint.

"Sorsdöntő két hét előtt állunk, mert most ennyi idő alatt több oltást tudunk beadni, mint eddig összesen. Az európai átlag 3,9 százalékos átoltottság, Magyarországon ez a szám 4,6."

Mindeközben szombaton ugyanabból a rádióinterjúból, amiből vasárnap a dadogós mondatot emelték ki, még azt a nyitáspárti Orbán-megnyilatkozást plakátosították, hogy

"Az oltás, a korlátozások feloldása, az ország újraindítása a legnagyobb segítség minden egyes ma bajban lévő gazdasági ágazatnak."

A kommunikációs zűzavar tehát teljes. Baromi szokatlan jelenség ez a NER 11. évében.

Egyben baromira szívderítő.

Hiszen aki a pillanatnyi helyzetben azt állítja, hogy tudja, vagy akár csak sejti, hogy mi lesz egy hónap múlva vagy Húsvétkor, az nemcsak istentelenül nagyot hazudik, de egyben be is csap majdnem tízmillió rettegő, apatikus vagy csak istentelenül ideges embert.

Orbán Viktor az elmúlt napok kommunikációs üzeneteivel összességében azt üzeni, hogy halvány segédfingja sincs. Ez - viccen kívül! - pompás fejlemény, annyira hiányzott eddig az őszinteség csírája is a kormányzati járványkommunikációból. A hurráoptimisták ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy Orbán mostantól nyílt lesz a magyarokkal. A pesszimisták pedig azt, hogy jézus mária, mekkora lehet a valódi baj, ha már Orbán is a bizonytalan oldalát mutatja.