Szijjártó Péter szerint nem jó, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában folyamatosan bélyegeznek meg bizonyos országokat

külföld
2021 február 24., 05:43
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel folytatott megbeszélés közben Kairóban február 23-án.
photo_camera Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában videóüzenetben szólalt fel. Kairóba viszont, ahol a felvétel is készült 2021. február 23-án, személyesen látogatott el. Fotó: Mohamed Hoszam/MTI/MTVA

Izrael pártján szólalt fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. A tanácskozásra videóüzenetben bejelentkező Szijjártó azt mondta, hogy a testület "nem válhat olyan fórummá, amelyen folyamatosan megbélyegeznek bizonyos országokat". Ezzel valójában arra utalt, hogy például az EJT keddi ülésén is elítélték Izraelt a palesztinok jogainak megsértése miatt, "mintha [Izrael] nem tenne erőfeszítéseket a jogok védelmére". Szijjártó ezután arról beszélt, hogy "Izraelnek joga van saját maga megvédésére, és ezt Magyarország következetesen támogatja".

Szijjártó beszédében kitért a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogaira, és jelezte, hogy Magyarország "[m]inden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja e közösségek szerzett jogainak megőrzése és megerősítése, e jogok megsértését elfogadhatatlannak tarja".

A külügyminiszter elmondása szerint kormánya "[m]élyen elkötelezett a vallás- és a lelkiismereti szabadság védelme mellett is", és külön is támogatja "a leginkább üldözötteket", a keresztényeket. A migrációt is érintette, erről azt mondta, hogy a menekülőknek nem alapvető joguk megválasztani, hogy mely országban kérjenek menedéket, ezzel szemben az államoknak "nem pusztán joguk, hanem kötelességük" megvédeni határaikat, emiatt nem szabadna "pellengérre állítani" senkit a tanácsban. (Via MTI)