Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

A járvány alatt nem volt még olyan magas a munkanélküliség, mint most

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A KSH  januári gyorsjelentése szerint a múlt hónapban 5 százalékosra nőtt a munkanélküliség, ami már eleve nagy, 0,8 százalékpontos emelkedést jelent, a HVG szerint viszont ha más mutatókat is figyelembe veszünk, kiderül, hogy a munkaerőpiaci helyzet rosszabb, mint a járvány alatt eddig bármikor.

A KSH Heti Monitorában az inaktívak és az alulfoglalkoztatottak aránya is szerepel, és ha őket is figyelembe vesszük, az már 476 ezer fős "munkaerőtartalékot" jelent. Az első járványhullám tavaszi csúcspontján ez 465 ezer főnél tetőzött.

Ezt a két csoportot azért érdemes figyelembe venni a munkanélküliség számításánál, mert a korlátozások miatti különleges helyzetben van, aki nem keres munkát, vagy nem tud munkába állni, és statsztikai értelemben inaktívnak minősül, pedig a szó köznapi értelmében munkanélkülinek hívnánk.

A lap arra is figyelmeztet, hogy a munkaerőpiaci helyzet valójában még ennél is rosszabb lehet, a KSH ugyanis egyelőre nem közölte a részmunkaidőben dolgozók és a ténylegesen ledolgozott órák számát. Ennek azért van jelentősége, mert sok vállalkozás részmunkaidős foglalkoztatással, szabadságolásokkal igyekszik kihúzni a járvány végéig.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.