A szlovák államfő bírálja a Szputnyik V beszerzését

járvány
2021 március 03., 05:25

Zuzana Caputová szlovák államfő kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével, és a megbeszélés után azt mondta, „az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker”.„Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára.” Caputová azt mondta, nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amik nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

„Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része” – mondta Caputová, bírálva Igor Matovic miniszterelnököt, aki sok kritikát kapott amiatt, hogy személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, miközben nyugati oltások esetében ilyet nem tett.

A szlovák gyógyszerfelügyelet vezetője azt mondta az államfővel folytatott megbeszélés után, hogy a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat, és a SÚKL még nem kapta meg azokat a anyagokat, amik szükségesek az oltás minőségének és biztonságosságának megismeréséhez. Szerinte ez példátlan helyzet a SÚKL történetében. Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A négypárti szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Matovic gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Közben Prágában Jan Hamácek miniszterelnök-helyettes azt mondta kedden újságíróknak, hogy támogatná a Szputnyik V-vel való oltást Csehországban. Legalábbis úgy fogalmazott, „felkínálná ezt a lehetőségeket azoknak, akik be akarják oltatni magukat az orosz vakcinával”. Hasonlóképpen nyilatkozott a kínai Sinopharmról is, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinákkal kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani. (MTI)