Ausztria felfüggesztette az oltást az Astra Zeneca vakcinájának egyik szállítmányával, mert egy ember meghalt, egy pedig majdnem

Egészségügy
2021 március 07., 18:33

Az osztrák Szövetségi Egészségügybiztonsági Hivatal (BASG) óvatosságból felfüggesztette az oltás a brit Astra Zeneca vakcina egy hatezer darabos szállítmányával, míg le nem zárul a vizsgálat arról, hogy mitől halt meg egy ápolónő és mitől kapott tűdőembóliát egy másik nem sokkal azután, hogy megkapták az oltásukat. Erről a Reuters számolt be.

Biztosan egyelőre annyit tudni, hogy a két nővér az Alsó-Ausztriai Zwettl klinikáján kapta meg az oltását, hogy később az egyikük, egy 49 éves nő, akut véralvadási problémák miatt meghaljon, míg 35 éves társa tüdőembóliát kapjon. Utóbbi már gyógyulófélben van.

Az oltás és a haláleset, illetve az embólia között eddig csak az időbeli összefüggés a biztos, a BASG nyilatkozata szerint eddig nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy oksági összefüggés is lenne közöttük.

A BASG szerint a vérrögképződés nem szerepel a vakcina ismert lehetséges mellékhatásai között. De a vizsgálatot éppen azért folytatják le, hogy teljes mértékben kizárják az összefüggést. Azt a vakcinaszállítmányt, amiből a nővérek is kaptak, a biztonság kedvéért kivonják a forgalomból.

Az Astra Zeneca szóviviője szerint a terméknek nincsenek bizonyított súlyos mellékhatásai. A szóviviő szerint a klinikai tesztelés és az eddigi tapasztalatok alapján a vakcina, amit ötvennél is több országban engedélyeztek, biztonságos és működik.

Az osztrák hatóságok döntése csak arra a bizonyos hatezres szállítmányra vonatkozik, magával az oltóanyaggal változatlanul folytatódik a lakosság beoltása.