Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

Rengeteget keresett a maszkbizniszen, lemond a CDU-s képviselő

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lemondásra kényszerült a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, miután kiderült, hogy cége rengeteg pénzt keresett maszkbeszerzéssel. Nikolas Löbel vasárnap jelentette be, hogy augusztus végén visszaadja mandátumát, és többé nem is indul a tisztségért. Kilép a párt parlamenti képviselőcsoportjából is, és kiadott egy bocsánatkérő közleményt is.  

Nikolas Löbel 2019-én a Bundestagban.Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Löbel pénteken erősítette meg, hogy szerepe volt azokban az üzletekben, melyeket a maszbeszerzés köré szerveztek. A bejelentés után egy másik képviselő is közölte, hogy távozik a képviselőcsoportból. Georg Nüsslein, aki ellen a botrány miatt vizsgálat folyik, bár elhagyja a frakciót, azt tervezi, képviselői mandátumát megtartja.

Löbel cége úgy 250 ezer euró jutalékot keresett azzal, hogy közvetítettek Baden-Württemberg és egy forgalmazó között, illetve két másik vállalat számára Mannheimben és  Heidelbergben. 

„Vállalom a felelősséget tetteimért, és levonom a megfelelő politikai következtetéseket” - mondta a 34 éves politikus. Bocsánatkérését nem mindenki tartotta elegendőnek, Susanne Eisenmann CDU-s politikus, aki a tartomány kormányzói székéért indul, azt mondta a Spiegelnek, hogy elfogadhatatlan, hogy képviselők egy ilyen komoly válságból gazdagodjanak meg.

(DW)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.