A német oltási bizottság vezetője szerint várhatóan engedélyezik majd a Szputnyik V vakcinát az EU-ban

járvány
2021 március 10., 17:04

Várhatóan engedélyezik majd a Szputnyik V oltóanyag forgalmazását az Európai Unióban - mondta Thomas Mertens, a STIKO nevű oltási bizottság vezetője a Rheinishe Post című lapnak. Ez a szervezet egy független egészségpolitikai tanácsadó testület, amely segíti a német szövetségi kormány munkáját a koronavírus elleni védekezésben.

Az MTI szemléje szerint Mertens azt mondta, a Szputnyik V „egy jó oltóanyag, amelyet vélhetőleg egyszer majd az EU-ban is engedélyeznek”.Szerinte az orosz kutatók igen tapasztaltak a vakcinafejlesztésben és a SARS-CoV-2 elleni készítményük is „egy ügyesen felépített szer”. Az interjúban elmondta, hogy a Gamaleja kutatóintézet vakcinája ugyanúgy a vektorvakcinák csoportjába tartozik, mint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca oltóanyagai. A Szputnyik V azonban két különböző vektorvírust használ az első és a második adagban, ami Mertens szerint „nagyon okos megoldás, mert ezzel megakadályozza a vektorokra adott immunválaszok révén esetleg fellépő hatékonyságcsökkenést.”

Az Európai Gyógyszerügynökség egy hete kezdte meg annak a felmérését, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak.