Meghalt Lou Ottens, a kazetta feltalálója

Elképzelhető, hogy olvassák már a 444-et olyanok, akik soha életükben nem láttak kazettát. Nézzék el, de megspórolom most a meghatározását (a google-t azért biztosan ismerik). Aki viszont nem ilyen szerencsésen fiatal, azoknak biztosan volt walkmanje, meg jópár gondosan összeállított mixtape-je, amit a haveroktól kölcsönkért más kazettákról másolt.

Ezeket a kalandokat egy holland mérnöknek, Lou Ottensnek köszönhetjük, aki 94 éves korában ma halt meg. 1960-ban a Philips gyárában dolgozott Belgiumban. Azt a feladatot kapta ekkor, hogy kezdjen valamit azzal, hogy bár az orsós magnók hangminősége kiváló, nem hordozhatók és egyáltalán nem praktikus a használatuk. 

A képen egy orsós magnó van, ehhez nekem is kellett a google.Fotó: MAY JAMES/AFP

Ottens 1963-ra készült el a megoldással, amit a Philips „kompakt kazettának” nevezett el és ami a Telefunken és a Grundig szabványával szemben megnyerte a tetszését a japán elektronikai eszközgyártóknak, így meghatározta a zenehallgatást évtizedekig.

A kazetta feltalálásáról Zack Taylor készített egy dokumentumfilmet 2013-ban, a technológia 50 éves évfordulóján, amit a vimeon 5 dollálért meg lehet nézni.


Ebben Ottens elmondja, hogy bár számítottak arra, hogy sikeres lesz a kompakt kazetta, de arra nem, hogy forradalmat fog indítani. 

(via npr)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.