Meghalt Lou Ottens, a kazetta feltalálója

ZENE
2021 március 10., 19:47

Elképzelhető, hogy olvassák már a 444-et olyanok, akik soha életükben nem láttak kazettát. Nézzék el, de megspórolom most a meghatározását (a google-t azért biztosan ismerik). Aki viszont nem ilyen szerencsésen fiatal, azoknak biztosan volt walkmanje, meg jópár gondosan összeállított mixtape-je, amit a haveroktól kölcsönkért más kazettákról másolt.

Ezeket a kalandokat egy holland mérnöknek, Lou Ottensnek köszönhetjük, aki 94 éves korában ma halt meg. 1960-ban a Philips gyárában dolgozott Belgiumban. Azt a feladatot kapta ekkor, hogy kezdjen valamit azzal, hogy bár az orsós magnók hangminősége kiváló, nem hordozhatók és egyáltalán nem praktikus a használatuk.

photo_camera A képen egy orsós magnó van, ehhez nekem is kellett a google. Fotó: MAY JAMES/AFP

Ottens 1963-ra készült el a megoldással, amit a Philips „kompakt kazettának” nevezett el és ami a Telefunken és a Grundig szabványával szemben megnyerte a tetszését a japán elektronikai eszközgyártóknak, így meghatározta a zenehallgatást évtizedekig.

Philips EL3302.jpg
By <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/de:User:mib18" class="extiw" title="w:de:User:mib18">mib18</a> at <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/de:" class="extiw" title="w:de:">German Wikipedia</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

A kazetta feltalálásáról Zack Taylor készített egy dokumentumfilmet 2013-ban, a technológia 50 éves évfordulóján, amit a vimeon 5 dollálért meg lehet nézni.

link Forrás


Ebben Ottens elmondja, hogy bár számítottak arra, hogy sikeres lesz a kompakt kazetta, de arra nem, hogy forradalmat fog indítani.

(via npr)