A melegedő óceánok miatt kisebbek a bébicápák és rosszabbak a túlélési esélyeik

A klímakatasztrófa miatt világszerte melegszik az óceánok vize, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a bébicápák kisebb mérettel jönnek világra és emiatt nincs elegendő energiájuk a túléléshez. 

Egy kutatócsoport a bostoni New England Aquariumban vizsgálta a szemfoltos bambuszcápákat, melyek egyébként Ausztrália és Új-Guinea partmenti vizeiben élnek. Azt találták, hogy a melegebb környezet hatására a cápatojásokban (ez valójában petetokkal körülvett ikrát jelent) gyorsabban nőnek a bébicápák, hamarabb kelnek ki, de emiatt eleve kimerültebbek. Ráadásul a súlyuk is kisebb és az anyagcseréjük is lassabb, mint azoknak az egyedeknek, amelyek normál hőmérsékletű vízben fejlődnek.

A szemfoltos bambuszcápa normál körülmények között átlagosan egy méteresre nő.Fotó: JEFFREY ROTMAN/Biosphoto via AFP

Ez a felismerés azért is aggasztó, mert a szemfoltos bambuszcápa szívósabb fajnak számít a cápák között, tehát valószínűsíthető, hogy a sérülékenyebb fajok még rosszabbul reagálnak a melegedő óceánokra. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.