A melegedő óceánok miatt kisebbek a bébicápák és rosszabbak a túlélési esélyeik

ÁLLAT
2021 március 11., 14:47

A klímakatasztrófa miatt világszerte melegszik az óceánok vize, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a bébicápák kisebb mérettel jönnek világra és emiatt nincs elegendő energiájuk a túléléshez.

Egy kutatócsoport a bostoni New England Aquariumban vizsgálta a szemfoltos bambuszcápákat, melyek egyébként Ausztrália és Új-Guinea partmenti vizeiben élnek. Azt találták, hogy a melegebb környezet hatására a cápatojásokban (ez valójában petetokkal körülvett ikrát jelent) gyorsabban nőnek a bébicápák, hamarabb kelnek ki, de emiatt eleve kimerültebbek. Ráadásul a súlyuk is kisebb és az anyagcseréjük is lassabb, mint azoknak az egyedeknek, amelyek normál hőmérsékletű vízben fejlődnek.

A szemfoltos bambuszcápa normál körülmények között átlagosan egy méteresre nő.
photo_camera A szemfoltos bambuszcápa normál körülmények között átlagosan egy méteresre nő. Fotó: JEFFREY ROTMAN/Biosphoto via AFP

Ez a felismerés azért is aggasztó, mert a szemfoltos bambuszcápa szívósabb fajnak számít a cápák között, tehát valószínűsíthető, hogy a sérülékenyebb fajok még rosszabbul reagálnak a melegedő óceánokra. (AP)