Akár húszezresekkel is kikövezhetnék, annyi pénzt kapott a fideszes önkormányzat egy belvárosi mikropark építésére

POLITIKA
2021 március 11., 07:33

Annyi pénzt kapott hirtelen 2020 végén a Belváros fideszes vezetésű önkormányzata a kormánytól, hogy visszamenőleg módosítani kellett az éves költségvetését is. A 24.hu beszámolója szerint 2020 utolsó napjaiban, az ünnepek alatt bonyolították le a 3,1 milliárd forintos támogatás kiadásához szükséges eljárást: a kerület december 21-én küldte meg az igénylését, december 29-re a kormány már alá is írta a támogatást, a pénz pedig 30-án meg is érkezett.

A belvárosi Só tér, ahol most 3,1 milliárd forint állami támogatással épülhet hullámzó gyepes felület és régészeti tematikájú homokozót magában foglaló mikropark.
photo_camera A belvárosi Só tér, ahol most 3,1 milliárd forint állami támogatással épülhet hullámzó gyepes felület és régészeti tematikájú homokozót magában foglaló mikropark. Fotó: Google Street View

Hogy mire kapott hirtelen 3,1 milliárd forintot Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester? A Veres Pálné és a Bástya utca sarka a II. világháború óta foghíjtelek. A mindössze 1728 négyzetméteres telket, közkeletű nevén a Só teret 2008-ban adta el az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat a Jászai Gellérthez köthető SCD Grouphoz tartozó BP Property Delta Kft.-nek igen jutányos, 400 milliós áron, hogy ott szállodát építhessenek. A projekt bedőlt, 2013-ban felszámolóhoz került a telek. A felszámoló 2016-ban 601 millió forintért adott túl rajta árverésen, ahol az önkormányzat nem próbálta meg visszavásárolni a területet. Így az Mazen Ramahi jordán befektető érdekeltségébe került, akitől aztán az önkormányzat 2019-ben már 815 millió forintért vette vissza.

Most pedig kapott rá 3,1 milliárd forintot, ami annyi pénz, hogy akár húszezer forintos bankjegyekkel is le lehetne fedni belőle az egész területet. De nem azzal fogják, hanem egy "vonzóan fenntartható" hangulatú közpark "hullámzó gyepes felülettel", amin "fel-le lehet szaladgálni". Lesz "minden irányba csobogó vízjáték és páraoszlopok", illetve "régészeti tematikájú homokozó" is.

UPDATE 11:30: Lapszemlénk megjelenése után a Belvárosi Önkormányzat sajtóirodája arról tájékoztatott, hogy a megítélt 3,1 milliárd forintot nem csupán a Só téri közpark kialakítására, hanem több, kapcsolódó beruházásra is fordítják. Az összegből

  • három négy másik, közeli ingatlanon alakítanak ki helytörténeti bemutató teret;
  • az összeg magában foglalja az építőipari kivitelezési tevékenység előkészítésének költségeit, amit nagyban növel, hogy a kivitelezés "komoly logisztikai szervezést igénylő belvárosi környezetben, régészeti, örökségvédelmi területen, a környezetben lévő társasházak beruházásba történő bekapcsolásával kell megoldani";
  • fedezni kell belőle a mérnöki szolgáltatások és az adminisztrációs feladatok költségeit is.

Mint írták, a parkon túl ebből az összegből valósítják meg a vámház körút 8. szám alatti ház önkormányzati tulajdonú ingatlanaiban egy 400 négyzetméteres régészeti bemutatótér kialakítását, és építenek belőle tanösvényt is a városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek bemutatására, valamint ebből újítják meg a Veres Pálné utca Szarka utca és Vámház körút közötti szakaszának útburkolatát és járdáját is.

Update 2 13:15: A Belvárosi Önkormányzat sajtóirodája legutóbbi frissitésünk megjelenése után pontosította a nekünk elküldött pontosítását, amelyből így kiderül, hogy a pénzből valójában

  • a hivatalosan Zsebparknak elkeresztelt mikroparkot;
  • a helytörténeti bemutatóteret és a tanösvényt;
  • illetve a Veres Pálné utca egy szakaszának útburkolati és járdarekonstrukcióját>
  • Illetve a Zsebparkot szegélyező három társasház zöldhomlokzatának kialakítását finanszírozzák ezek járulékos költségeivel - hatósági díjak, mérnöki és logisztikai feladatok - együtt.