Hét holland párt is alkotmányellenes programmal fut neki a jövő heti parlamenti választásnak

külföld
2021 március 11., 11:26

Hét holland párt is olyan programmal indul a jövő heti parlamenti választásokon, melynek bizonyos elemei alkotmányellenesek, állapította meg egy, a holland ügyvédi kamara (NOvA) által felkért bizottság.

Thierry Baudet, a bevándorlásellenes holland populista párt, a Fórum a Demokráciáért vezetője.
photo_camera Thierry Baudet, a bevándorlásellenes holland populista párt, a Fórum a Demokráciáért vezetője. Fotó: VINCENT JANNINK/AFP

A testület szerint a kormányzó Szabad Demokrata Néppárt módosítaná az ENSZ menekültügyi egyezményét, adott esetben ki is lépne abból, bár a bizottság szerint ez nem mentesítené a kormányt az általánosan elismert emberi jogok betartásától és attól, hogy védelmet nyújtson az üldözötteknek. Az ellenzéki, szélsőjobboldali Szabadságpárt vallási alapon szelektálna a bevándorlók között és bezáratná a menekültügyi központokat.

Az euroszkeptikus FvD kiléptetné Hollandiát az amúgy hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságból és az Emberi Jogok Európai Bíróságából. Az FvD-ből kivált Helyes Válasz 2021 (JA21) a menekültjoggal foglalkozó ügyvédek fizetését csökkentené. A kereszténykonzervatív SGP a halálbüntetést állíttatná vissza.

a kereszténydemokrata CDA "radikálisnak" ítélt menekültek menekültstátusát vonná vissza, a Szocialista Párt (SP) pedig a politikai és vallási szervezetek külföldi finanszírozását tiltaná be.

A bizottság szerint csak a balliberális 66-os Demokraták (D66) a Munkáspárt (PVDA) és a Baloldali Zöldek (GroenLinks) pártprogramjai nem tartalmaznak jogállamiságot sértő elemeket.

Hollandiában március 17-én tartanak parlamenti választásokat azután, hogy januárban lemondásra kényszerült Mark Rutte kormánya, miután kiderült, hogy a holland hatóságok több ezer ártatlan holland állampolgárt gyanúsítottak és büntettek meg tévesen szociális segélyek elcsalása miatt. (Via MTI)