Közvetlenül a Balaton partján betonoznak Csopakon, hiába tűnik az egész szabálytalannak

balaton
2021 március 17., 08:46

A Hírbalaton számolt be róla, hogy tudomásuk szerint többszörösen törvénysértő építkezés zajlik Csopak strand-besorolású területén, ahol az elmúlt hetekben egy óriási fúrógépet is bevetve zajlott nagy léptékű betonozás. (Frissítés: a cikk megjelenése után a beruházó képviselője levélben írt a munkálatokról, ezt a cikk végén lehet elolvasni.)

photo_camera Fotó: Olvasónk/444.hu

A balatoni lapnak Ambrus Tibor csopaki polgármester mondta el, hogy egy leégett épület újjáépítése zajlik a tavaly ősszel eladott közforgalmú kikötő mólójának keleti oldalán, amely régóta magánterület.

Ugyanakkor a Hírbalaton úgy értesült, hogy a parton valóban leégett 2019-ben a Code Zero nevű konténterbisztró, de a szabályok szerint eleve nem is állhatott volna ott: nem szerepelt sem a 2016-os vízpartot szabályozó miniszteri rendeletben, sem a Miniszterelnökség irányításával készülő új vízparti tervekben. Ezek után nehezen érthető, hogyan épülhet egy mélyalapozást igénylő betonépítmény pár méterre a víztől.

photo_camera Fotó: Olvasónk/444.hu

A helyiek arról beszéltek a lapnak, hogy ingatlan egykor az állami gazdaságok üdülőjének lombos strandja volt, ám amióta magántulajdonba került több tucat fát kivágtak a területről, és jelenleg vitorlástelepként működik. A helyiek információi szerint a tulajdonos szeretné elérni, hogy a strandi besorolású terület kikötői besorolást kapjon.

Mint a lap megjegyzi, balatoni polgármesterek is panaszkodtak már arra, hogy összevissza építkeznek sokan a tó partján, de arról még senki nem hallott, hogy a hatóságok elbontattak volna egy jogszerűtlenül felhúzott épületet.

Csopakon ráadásul nincs közpark, a parti sétány kifejezetten zsúfolt nyaranta, és a strand is elég keskeny, ezért bőven lenne igény zöldterületekre.

Frissítés: a cikk megjelenése után a beruházás képviselője, Kiss Tamás levelet írt a Hírbalatonnak, melyben arról ír, hogy:

A leírtaknak megfelelően a parti terület évtizedekkel ezelőtt valóban az akkor még létezett állami gazdaságok üdülőkomplexumához tartozott. Ennek létesítményei a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben jöttek létre, és mostanra cserére, teljes felújításra szorulnak.

Sajnos annak idején, csakúgy, mint az ország számtalan más pontján nyárfák telepítésével díszítették a területet. Ezek tavalyra elérték korlátos élettartamuk végét. Közismert, hogy ezek a fák idős korukban még akkor is rendkívül balesetveszélyesek, ha egyébként egészségesek és megfelelően ápolják őket. Két többtonnás ágleszakadás után, az Önkormányzattal egyeztetve úgy döntöttünk, valamennyi nyárfát eltávolítjuk, és azonos számban őshonos fajokat telepítünk, elsősorban platánt, gyertyánt, tölgyet és kőrist. Az egyszerre ültetett fák cseréje persze hirtelen nagy megrázkódtatás, emlékezhetünk erre az Andrássy útról. Néhány év múlva már új, szép, megszokott látvány fogad mindenkit.

A hajóállomás-móló keleti oldala, illetve a vele szemben fekvő betonsziget már építése idején is a partszakasz horgász-csónakkikötő funkcióját szolgálta. Az elmúlt több, mint tíz évben közösségi célú, non-profit vitorlásiskola és ifjúsági versenyvitorlás sportegyesület működik a területen. A csopaki általános iskolával együttműködve itt minden tanuló a tornaóra keretében tanulhatja meg a vitorlázás alapjait. A nyári táborokon a csopaki lakosok gyermekei jelentős kedvezménnyel vehetnek részt. Számos helyi fiatal lett az egyesület sportolója. A legjobb versenyző jelenleg a Tokió-i Olimpián éremszerzésre készül. Készítettünk számításokat egy exkluzív strand működtetésére vonatkozóan, ígéretesek is, ám ennek megvalósítása esetén nem lenne mód a sporttevékenység színvonalas folytatására.

Már az állami gazdasági időkben is több ideiglenesnek számító építmény volt a területen, öltözők, fürdők, a hajóállomás felé is megnyitott büfé. Az elmúlt időszakban a leégett vendéglátóhely volt az egyetlen profitorientált funkció az ingatlanon, melynek teljes nyereségét a tulajdonos a vitorlásegyesület finanszírozására fordította. A tavalyelőtti tűzeset utáni rekonstrukció idén valósul meg. A munkálatokhoz szükséges bejelentéseket megtettük, azok tudomásulvételre kerültek. Bár a tűzkár megtérítése alól a biztosító eddig kibújt, mivel széleskörű igény mutatkozott az immár Csopak szimbolikus helyének számító, vitorlás túracélpontként is népszerű létesítmény helyreállítására, ezért azt lokálpatriótaként örömmel elvégezzük.

A betonozási munkákra és a fúrásra természetesen nem elsősorban emiatt van szükség, ezekkel a betonszerkezetű moló karbantartása is zajlott. Ismert, hogy a tó vízszintjének jelentős emelésére került sor, a parti létesítményeknek biztonságosnak és alkalmasnak kell maradniuk ezek után is. A betonsziget megerősítése, rekonstrukciója tavaly télen történt, a móló hozzánk tartozó oldalára idén került sor. A közművezetékek, melyek már korábban is helyben voltak, most kicserélésre kerültek. A teljes kivitelezést egy helyi vállalkozás, a Nemeskövesd Kft. végzi, mely, mint neve is mutatja, ugyanúgy elkötelezett Csopak értékei mellett, mint a terület gazdái.

Az élet összetettségével, a polgárok elvárásainak sokszínűségével jár az, hogy semmilyen előrelépés, funkcióváltozás nem arathat maradéktalan sikert. Mégis úgy gondoljuk, az ingatlan jelenlegi funkcionalitása megfelel korunknak, és az újjáépítés után esztétikailag is olyan környezet jön létre, hogy senki sem fogja visszasírni a rendszerváltás előtti időket.”