Oltási terv: vicc és katasztrófa egyben

járvány
2021 március 17., 17:18

Múlt pénteken jelent meg cikkünk az oltási regisztráció problémáiról. Például arról, ha valaki regisztrációja ellenére se kerül fel az oltandók listájára. Vagy arról, hogy a háziorvosoknak kiküldött listára nem egyszer a körzetükön kívül, olykor több száz kilométerre élők is felkerülnek. Cikkünk végén kértük a háziorvosokat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat az oltási terv gyakorlati megvalósulásáról. Most jelentkezett is egy háziorvos, aki a retorziótól tartva ugyan neve elhallgatását kérte, de olyan érzékletesen és velősen foglalta össze tapasztalatait, hogy levelét az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

Oltási terv: vicc és katasztrófa egyben

1. Az e-mailhez kötött regisztráció, és az a tény, hogy a több e-mail címmel, de azonos TAJ számmal többször lehet regisztrálni, valamint hogy nem az EESZT-hez kötötten megy a regisztráció, egyértelműen inkább Kubatov-lista összeállítás, mint klasszikus oltásregisztráció

2. Angliában nem kell regisztrálni oltásra, hanem a háziorvos keresi a betegeket életkor és gondozott betegségek alapján. Ha a páciens kéri az oltást, akkor megkapja az oltás helyszínét (háziorvosi rendelő vagy oltáspont) és idejét.

3. A beteg nem tudja sehol leellenőrizni, hogy rajta van-e a az oltáslistán, miután regisztrált.

4. A háziorvos nem tudja leellenőrizni, hogy a gondozott, azaz krónikus betegséggel rendelkező betege rajta van-e a listán egyáltalán.

5. Ha a beteg jelzi, hogy regisztrált, krónikus betegsége is van, de nincs rajta a hivatalos oltáslistán, nem olthatjuk be.

6. A háziorvos nem tudja, hogy mi a rendezési elv, azaz milyen adatbázis alapján és milyen betegségekkel kerül fel a betege.

7. Általam oltásra regisztrált betegeim – magas-vérnyomással, asztmával gondozottak - nincsenek fent az oltáslistán.

8. Az általam oltandók listáján szerepel több, nem a körzetemhez tartozó, nem területi ellátási kötelezettséggel bíró páciens. Van köztük budapesti, halászteleki és miskolci személy is.

9. Az oltásszervezésben a Kormányhivatal és Járási Hivatal is részt vesz, de egymás tevékenységéről nem nagyon van tudomásuk.

10. A háziorvosoknak halvány fogalmuk sincs arról, hogy körülbelül mikor, milyen és mennyi oltásra kapunk lehetőséget. Így azt sem tudjuk, mi oltunk vagy oltópontra kell szervezni a beteget.

11. A fenti információt 1-3 nappal az oltóközpontba utalás előtt kapjuk csak meg.

12. A Belügyminisztérium a háziorvosokat nyilatkoztatta meg a Kormányhivatalon keresztül, hogy aktívan részt veszünk-e az oltásban. Miközben néhány kattintással kideríthette volna, mivel az EESZT-ben minden, általunk beadott oltást, és az oltott személy adatait rögzítenünk kell az oltás napján. De erre is alkalmatlanok.

Ezek tények.

Ha az oltás regisztrációt és oltást rábízták volna a háziorvosokra úgy, mint az influenza oltását, sokkal gördülékenyebben menne szerintem.

Kiemelt videóink