„A szakadt farmer még mindig jobb, mint a szakadt agy”: indiai nők tiltakoznak, mert egy főminiszter megmondta, mit kéne hordaniuk

Indiai nők tömegei osztanak meg magukról szakadt farmeres képeket, miután egy politikus kikelt a „meztelenség felé sodródó” fiatalok ellen. 

Tirath Singh Rawat, az ország északi részén található Uttarakhand állam nemrég megválasztott főminisztere egy gyermekjogi konferencián erkölcstelennek nevezte ezeket a ruhadarabokat, és a szülőket ostorozta, amiért hagyják a gyerekeiknek, különösen a lányoknak, hogy hordják őket. Azt mondta, a külföldön élő indiaiak bezzeg rendesen eltakarják a testüket, és jógáznak, írja a BBC.

Tirath Singh Rawatot márciusban választották meg, azonnal botrányt robbantott kiFotó: SUKANTA MUKHERJEE/The Times of India via AFP

Megemlített egy nőt, akivel repülőútja során találkozott: „csizma volt rajta, a térdénél kivágott farmer és mindenféle karkötő”.

„Civil szervezetet vezet, lyukas a farmere, jár-kel az emberek közt, gyerekek vannak vele. Milyen értékeket fog így átadni?” - kérdezte. 

Ezek után az ellenzék felszólította, hogy kérjen bocsánatot az indiai nőktől, egy női politikus, Priyanka Gandhi Vadra pedig a miniszterelnökről és más férfiakról osztott meg képeket, amint a térdüket mutogatják:

Terjedni kezdett a #RippedJeansTwitter hashtag is, valaki azt írta: a szakadt farmer még mindig jobb, mint a szakadt agy. 

Sokan azt hangsúlyozták, indiai nők tömegei vannak veszélyben azért, mert a hatalmon levők szexista, nőellenes megjegyzéseket tesznek ahelyett, hogy a munkájukat végeznék. 

Rawat végül elnézést kért, „ha bárkit megbántott”. Azt mondta, nem akart tiszteletlen lenni, és mindenki szabadon eldöntheti, milyen ruhát hord.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.