„A szakadt farmer még mindig jobb, mint a szakadt agy”: indiai nők tiltakoznak, mert egy főminiszter megmondta, mit kéne hordaniuk

külföld
2021 március 22., 05:54

Indiai nők tömegei osztanak meg magukról szakadt farmeres képeket, miután egy politikus kikelt a „meztelenség felé sodródó” fiatalok ellen.

Tirath Singh Rawat, az ország északi részén található Uttarakhand állam nemrég megválasztott főminisztere egy gyermekjogi konferencián erkölcstelennek nevezte ezeket a ruhadarabokat, és a szülőket ostorozta, amiért hagyják a gyerekeiknek, különösen a lányoknak, hogy hordják őket. Azt mondta, a külföldön élő indiaiak bezzeg rendesen eltakarják a testüket, és jógáznak, írja a BBC.

photo_camera Tirath Singh Rawatot márciusban választották meg, azonnal botrányt robbantott ki Fotó: SUKANTA MUKHERJEE/The Times of India via AFP

Megemlített egy nőt, akivel repülőútja során találkozott: „csizma volt rajta, a térdénél kivágott farmer és mindenféle karkötő”.

„Civil szervezetet vezet, lyukas a farmere, jár-kel az emberek közt, gyerekek vannak vele. Milyen értékeket fog így átadni?” - kérdezte.

Ezek után az ellenzék felszólította, hogy kérjen bocsánatot az indiai nőktől, egy női politikus, Priyanka Gandhi Vadra pedig a miniszterelnökről és más férfiakról osztott meg képeket, amint a térdüket mutogatják:

link Forrás

Terjedni kezdett a #RippedJeansTwitter hashtag is, valaki azt írta: a szakadt farmer még mindig jobb, mint a szakadt agy.

Sokan azt hangsúlyozták, indiai nők tömegei vannak veszélyben azért, mert a hatalmon levők szexista, nőellenes megjegyzéseket tesznek ahelyett, hogy a munkájukat végeznék.

link Forrás

Rawat végül elnézést kért, „ha bárkit megbántott”. Azt mondta, nem akart tiszteletlen lenni, és mindenki szabadon eldöntheti, milyen ruhát hord.