Az ukrán elnök elkezdte az „oligarchamentesítést”

március 22., hétfő 20:10

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megkezdte az ország „oligarchamentesítését” – jelentette be Oleh Usztenko, az államfő gazdasági tanácsadója.

„Az ukrán elnök megkezdte az oligarchamentesítési folyamatot, aminek a célja nem a nagyvállalkozások egyes képviselői elleni harc, hanem a rendszerváltás, az üzleti élet korlátainak csökkentése és a mindenki számára egyforma játékszabályok kialakítása” – mondta a tanácsadó az NV rádióban.

Usztenko bírálta Zelenszkij elődeit, amiért semmit nem tettek ezen a téren. „Ha az ukrajnai gazdasági helyzet nem rekedt volna meg az 1990-es évek szintjén, tavaly a GDP 400 milliárd dollár lehetett volna. Ezzel szemben valójában alig több mint 160 milliárd dollár volt” – mondta a tanácsadó.

Oleh Usztenko azt mondta, az ukrán gazdaságba befektetni szándékozók számára a fő aggodalmat a tulajdonjogok védelmével kapcsolatos probléma váltja ki. Ezzel kapcsolatban az elsődleges intézkedések között szerepel a tőkeamnesztia, az igazságügyi rendszer reformja, a korrupcióellenes szervek teljes értékű munkájának biztosítása, a monopóliumok felszámolása a gazdaságban és a konkurencia fejlesztése.

Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

„Nem természetes dolog, ha a gazdaság ágazatait nagy oligarchacsoportok ellenőrzik. Itt is előrehaladást kell elérni, ez is egyike azoknak a csatáknak, amelyeket a vezetés a gazdaság oligarchamentesítésért folytat” – mondta Usztenko.

Korábban Zelenszkij közölte, hogy részletesen ellenőrizni akarja az ukrán ásványianyag-lelőhelyek és földek privatizációjának törvényességét. Március 19-én az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 19, ásványianyag-lelőhelyek kiaknázására engedéllyel rendelkező vállalatra szabott ki bírságot, és elrendelte a lelőhelyek kiaknázására 1994 óta kiadott összes engedély teljes körű auditálását. (MTI)