A KDNP képviselője a háttérhatalmak összeesküvése miatt nem akarja meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot

POLITIKA
2021 március 23., 14:34

Mozgalmas napjuk volt kedden a kormánypárti képviselőknek az országgyűlés Igazságügyi Bizottságában:

  • Előbb meg kellett akadályozniuk, hogy Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs javaslatára csökkentsék a fizetésüket,
  • majd a KDNP-s Vejkey Imrének még azt is sikerült lelepleznie, hogy Szél Bernadett valójában csak a mögötte álló háttérhatalmak parancsára akarja megakadályozni a kilakoltatásokat.

Megvédték a képviselői béreket

A három független képviselő először azt javasolta, a gazdasági és szociális válságra tekintettel az országgyűlési képviselők a veszélyhelyzet megszűnéséig csak az alapfizetésüket kapják meg, azaz a havi átlagos bruttó kereset háromszorosát. A fennmaradó összeget pedig a Járvány Elleni Védekezési Alapba, azon belül is az egészségügyi szakdolgozók és védőnők béremeléséhez, illetve a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítéséhez kellene átcsoportosítani. Hasonlóra egyébként Bulgáriában is volt példa.

Szél Bernadett azonban arról számolt be az oldalán, hogy a javaslat lepattant a fideszes és kereszténydemokrata képviselőkről: „A parlamenti képviselők ugyanis április elején megemelt fizetést kapnak (a Fidesz szavazta meg, mi nem). Azt kértük az országgyűléstől, hogy ezt a növekményt és minden országgyűlési tisztséghez kötődő plusz pénzt a képviselők utalják át a járvány elleni védekezési alapba, onnan pedig az egészségügybe és a szociális dolgozóknak. A kormánypárti képviselők nemet mondtak. Hogy mi az indoklás, azt nem tudjuk, mert egy szó nélkül emelték a kezeiket.”

Háttérhatalmi moratórium

Szél Bernadett másik javaslata sem járt nagyobb sikerrel. Ezzel azt szerette volna elérni, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésével újrainduló kilakoltatásokat – külön törvényben meghatározott időpontig – általános jelleggel függesszék fel, valamint a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és szociális következményeire tekintettel az év végéig tiltsák meg az ingatlan-árverési hirdetmény kitűzését, illetve a munkabérre és egyéb járandóságra vezetett végrehajtást. A kormánytöbbség ezt sem támogatta, de itt az ülést vezető Vejkey Imre legalább megindokolta, miért:

„A helyzet az, kedves képviselőasszony, hogy mi nem csak önt látjuk, amikor itt beszél, hanem látjuk azt a háttérhatalmat is, akinek a nevében beszél.”

link Forrás

Hadházy Ákos hiába szerette volna megtudni, pontosan milyen háttérhatalom vezeti Szél Bernadettet, Vejkey Imre nem árult el további részleteket.

link Forrás