Jogerősen felmentették a bántalmazó férjét elgázoló nőt

nők elleni erőszak
2021 március 23., 14:17

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen felmentette az erős felindulásban elkövetett emberölés vádja alól azt az asszonyt, aki menekülés közben autóval elgázolta a korábban őt bántalmazó férjét - értesült az MTI.

A büntetlen előéletű vádlott és férje között - elsősorban a férfi alkoholizmusa és agresszív viselkedése miatt - hosszabb ideje megromlott a kapcsolat, azonban a gyakori, többször tettlegességig fajuló konfliktusok ellenére együtt éltek.

A sértett 2017. december 27-én is alkoholt fogyasztott, majd délután közös házukban megtámadta a vádlottat: meglökte, a földre nyomta, fojtogatta a feleségét. A nőnek sikerült kiszabadulnia, magához vette a közös autójuk kulcsát, és kirohant a házból. Az őt ért támadás miatt tudatszűkült állapotban indult el az autóval. Megpróbálta kikerülni a továbbra is agresszíven viselkedő, útját állni próbáló férfit, de az a kanyarodó gépjármű elé lépett, és a mozgó autó motorháztetejére került.

photo_camera Illusztráció: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

A vádlott ekkor levette a lábát a gázpedálról, ami miatt a sértett a gépkocsi elé, az útra esett. A vádlott - bár már nem gyorsított, de nem is fékezett - a járművel rágurult a gépkocsi előtt az aszfalton fekvő sértettre. A férfi teste a motorféktől lassuló gépkocsi alvázában fennakadt, majd a tovább guruló autó - a testet vonszolva - a túloldali útpadkán megakadt.

A vádlott ekkor újra rálépett a gázra, és megpróbált elindulni, de az autó kerekei kipörögtek, és a jármű nem mozdult. A nő az autóból kiszállva - észlelve a gépkocsi alá szorult sértett állapotát - telefonon azonnal segítséget kért. A férfi a beszorulás, valamint a mellkas összenyomatása miatt életét vesztette.

A táblabíróság a döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét. Az ítélőtábla egyetértett a törvényszékkel, hogy az asszony jogos védelmi helyzetben volt, egészen addig, amíg az autóból kiszállva fel nem ismerte, hogy férje teste a gépkocsi alá szorult, és már nem kell tartania az őt ért támadás folytatódásától.