Magyarországon rejtve maradnak a covid-fertőzések, ezért is lett az ország a második a járvány miatti halálozásban

járvány
2021 március 24., 16:55

Kedden reggelre Magyarország Csehország mögött a második helyre került a koronavírus miatti lakosságarányos halálozások számában, ami részben annak is betudható, hogy Magyarországon tömegesen rejtve maradnak a fertőzések - írja a valaszonline.hu.

A portál hét pontban szedte össze az elemzésében, hogy miért alakultak ilyen rosszul a halálozások a járvány harmadik hullámában. A pontok között szerepel, hogy a kormány késve rendelt el korlátozó intézkedéseket a második és harmadik hullám idején, hogy kevés az egészségügyi szakdolgozó, hogy 25 éve egyik magyar kormány sem kezelte prioritásként az egészségügy fejlesztését, és hogy a magyarok még a járvány alatt is későn fordulnak orvoshoz a problémáikkal.

Az elemzés első pontja viszont arról szól, hogy sok fertőzésről nem is tudunk, legalábbis a hivatalos adatokban nem jelennek meg. Magyarország úgy második a koronavírus miatti halálozások lakosságarányos listáján (egymillió főnél nagyobb országokat nézve), hogy a fertőzések számában az első 30 ország között sincs.

A portál szerint ez nem lehet valós adat, inkább annak az attitűdnek az eredménye, amely szerint „a tesztelés még senkinek az életét sem mentette meg”. Ez a hozzáállás az egész magyar védekezésre jellemző, a kormánypárti politikusok például ősszel egyenesen kinevették a parlamentben az ellenzéki képviselőket, akik ingyenes tesztelést követeltek. Pedig ez a hozzáállás nyilvánvalóan hibás, hiszen ha nem ismerjük fel időben a fertőzést, akkor a fertőzöttek tovább terjesztik a vírust.

Magyarország az egymillió főre eső tesztek számában nincs benne a világ első ötven államában, ami a portál szerint súlyos járványkezelési hiányosságokat jelez. A tesztek száma pedig a múlt héten is tíz százalékkal csökkent, amikor a járvány negatív rekordokat döntött az országban.