14 millió euróért kelt az egyik utolsó magántulajdonú Van Gogh-festmény

március 25., csütörtök 17:17

Az illetékek és jutalékok nélkül 14 millió euróért kelt el a Sotheby’s árverésén Vincent Van Gogh “Montmartre-i utcai jelenet” című festménye, ami több szempontból is különleges alkotás.

Egyrészt élő ember nem látta még a tulajdonosain kívül, a képet ugyanis 1920-ban vette meg valaki és azóta nemhogy nem állították ki, de fénykép sem készült róla. Másrészt ez volt az egyik utolsó magánkézben lévő Van Gogh-festmény.

Elsősorban viszont azért különleges, mert nem sokkal azelőtt készült, hogy Van Gogh elhagyta volna Párizst és 1888-ban a dél-franciaországi Arles-ba költözött volna, de már megjelentek rajta a mester utolsó, híres korszakának expresszív stílusjegyei és élénk színei.

Az összes olyan festményét, amire az átlagos képzőművészet-fogyasztó kapásból rávágja, hogy “ez egy Van Gogh”, beleértve az összes híres, posztereken reprodukált alkotását, mindössze két év alatt festette, az élete legvégén. Amikor képes volt dolgozni, elképesztően gyorskezű és termékeny volt: Arles-ban egy bő évet töltött, mielőtt egy közeli elmegyógyintézetbe költözött volna és ez idő alatt 200 festményt és 100 rajzot fejezett be.

A “Montmartre-i utcai jelenet” előzetesen becsült eladási ára 5-8 millió euró volt.

(Le Figaro)