Ez a film azt is megmutatja, amit az SZFE diákjai el akartak takarni

FILM
2021 március 25., 19:08

A film publikálása körüli bonyodalomról a cikk alján olvashat.

Nincs egyetlen egyszerű oka annak, hogy miért pont az SZFE. Miért egy kis egyetem lázadása lett az egyik leglátványosabb politikai akció az elmúlt évtized illiberális hatalomgyakorlásával szemben. Kellett ehhez Vidnyánszkyék sérelmektől és gyűlölettől sistergő arroganciája, a fideszes média dühös vicsorgása és persze az is, hogy a színművészeti speciális egyetem.

Ide nagyon nehéz bekerülni. Aki átküzdötte magát a kemény felvételin, az már nem fogja szó nélkül hagyni, hogy csak úgy elvegyék tőle. Válogatottan kreatív, öntudatos, kivételes önkifejezési képességgel bíró fiatalok csapata.

De ahhoz, hogy ez a tiltakozás a korábbiakkal ellentétben ne csituljon, ne laposodjon el néhány nap alatt, hanem pont ellenkezőleg, egyre csak dagadjon, még járvány közepén is, kellett az SZFE polgárainak a nyilvánosság felé mutatott fegyelmezettsége, egysége, higgadt határozottsága. Hogy senki ne lépjen ki a sorból, senki ne dumáljon össze-vissza a többiek nevében, és senki ne veszítse el a fejét. Arról csak sejtéseink lehettek, hogy mindeközben mi zajlott a háttérben, mi történhetett az elfoglalt egyetem falai között, mert oda az SZFE polgárai sem a sajtót, sem a szimpatizánsokat, sem Vidnyánszkyékat nem engedték be.

„Akik betörtek az egyetemünkre, halottak. Nem mi öltük meg őket. A keserűség, a pénzsóvárság és a hatalomvágy ölte meg őket.”

A Partizán új dokumentumfilmje, a Hülye fiatalság viszont azt is megmutatja, amit a diákok eddig el akartak takarni. Hatala Noémi és stábja a hallgatók egy kis csoportját követte végig a nyári előkészületektől kezdve az egyetem elfoglalásán át a sokezres élőlánc megszervezéséig.

„Ez vagy fájdalmas lesz, vagy nem lesz semmi!”

Ebben a filmben már nemcsak a jól felépített, hatásos akciókat és a katarzist látjuk, hanem a csüggedést, az elbizonytalanodást, az időnként eluralkodó reménytelenséget is. Kiderül, hogy a határozott és kérlelhetetlen kiállás mögött milyen súlyos dilemmák húzódtak. Tizen-huszonéves gyerekeket látunk, akiknek a pályája még el sem indult, de már most olyan döntés elé állították őket, hogy letérdeljenek-e, lehajtsák-e a fejüket, hagyják, hogy mások döntsenek a fejük felett, vagy kiálljanak magukért és egymásért? Az erkölcsi tartásuk, a karrierjük, az álmaik, az életük múlik a döntésen.

„Amikor a saját szüleink hívnak fel, hogy na, mi a következő akció. Akkor azt érzem, hogy bazmeg, ti nem csináltatok semmit az elmúlt 30 évben.”

A Partizán filmje különös megvilágításba helyezi az eseményeket. Arra talán kevesen gondoltak, hogy a hatalom kulturális forradalma, Vidnyánszkyék szinte óvodás agresszivitása, és ez az egész einstand mennyit adott az SZFE diákjainak. Akik ebben a diáklázadásban részt vettek, azok számára biztosan ez lesz életük egyik nagy és meghatározó élménye. A Hülye fiatalságban a szemünk láttára születnek dalok, íródnak forradalmi beszédek, transzformálódik a düh, a meggyőződés, az elv művészeti alkotássá, szervezi meg magát egy hagyományosan széthúzó közösség.

link Forrás

A Hülye fiatalság gyengének és tanácstalannak is ábrázolja a kifelé mindig egységet mutató SZFE polgárságát. Nem véletlen, hogy nem engedték be eddig maguk közé a médiát. Pontosan tudták, hogy minden szavukra oda kell figyelniük, mert az udvaribolond-sajtó és Vidnyányszkyék csak arra várnak, hogy hibázzanak. Nyilván ebből a filmből is lelkesen fognak kiragadni részleteket, de ahogy az egyik diák fogalmaz a filmben:

„Írja meg az Origo, hogy hüllő vagyok, legyek nevetséges, sátrazzak egyedül a Vas utcában, az sem rosszabb annál, mint ami készül.”

A Hülye fiatalság péntek (március 26.) este 6-tól a Partizán YouTube-csatornáján lesz látható. A rendező így ajánlja a filmet: „Amikor elkezdtem forgatni, tudtam, hogy egy szűk csoportra kell fókuszálnom, hogy az ő gondolataikon és érzelmeiken keresztül kerülhessünk közelebb az események megértéséhez. A foglalás előtt egy hónappal felkerestem az egyetemi polgárok egy csoportját, és végigkísértem őket egészen a foglalásig, majd folytattuk a közös munkát még egy hónapig. Nagyon inspirált az, ahogyan az erőszakos politikai hatalomátvétellel szemben felléptek, elemezték a lehetőségeiket, elkezdtek gondolkozni, kitalálták az ellenállásuk új formáit, és végül megvalósították őket. Összesen 98 órányi forgatott nyersanyagból alkottuk meg ezt a 110 perces dokumentumfilmet.”

Frissítés 1 ! A Partizán közleménye: Kedves Közönségünk,a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra került.A mai napon a FREE-SZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá. Ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük. Szerkesztőségünk a következő - feloldhatatlan - dilemma előtt áll: vagy ragaszkodunk a függetlenségünkhöz, és bemutatjuk a filmet és ezzel egy beláthatatlan marakodás veszi kezdetét, vagy elállunk a film bemutatásától, amivel a filmen dolgozó munkatársaink munkáját, erőfeszítéseit és a szerkesztőségnek a film elkészítésére fordított erőforrásait tekintjük semmisnek. Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük. Jogi megalapozottsága a FREE-SZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FREE-SZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk. Mi a film készítése közben és jelenleg is azt az elvet tartottuk és tartjuk kötelezőnek magunkra nézve, hogy az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom. Ki kell értékelnünk és fel kell dolgoznunk ezt a helyzetet ahhoz, hogy végső döntést tudjunk hozni, és bízunk abban is, hogy a következő időszakban sikerülhet a FREE-SZFE közösségével kölcsönösen elfogadható megoldásra jutnunk. A film publikálásra kész, és amennyiben a FREE-SZFE közössége megváltoztatja álláspontját, úgy boldogan mutatjuk azt meg a széles nyilvánosság számára. Partizán csapat

Frissítés 2. A freeSZFE közleménye: A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást. Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán Hülye fiatalság című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatainak hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről. A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés, melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul – különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől. Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik: a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését. Reménykedünk benne, hogy a Partizán a film megjelenésének ideiglenes halasztásával nyert időt a jogtisztaság helyreállításával tölti.