Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Kutatások szerint a hosszú covid leginkább a középkorú nőket érinti

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A középkorú nők két brit tanulmány szerint is súlyosabb és hosszabb ideig tartó tünetekkel küzdenek, miután kórházi kezelésre szorultak a koronavírus miatt.

A Leicesteri Egyetem kutatása során vizsgált több mint ezer beteg hetven százaléka öt hónappal a kórházi kezelés után is légszomjat, fáradtságot, izomfájdalmat és koncentrációzavart tapasztalt. Közülük a legtöbben nők. A kutatók azt is hozzátették, valójában nem találtak egyértelmű kapcsolatot a hosszú covid, vagyis a sokáig fennmaradó tünetek és aközött, hogy mennyire volt súlyos maga a betegség.

Egy másik, a Glasgow-i Egyetem kisebb kutatása pedig arra jutott, hogy az ötven év alatti nők hétszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak később légszomjat, és kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be fáradtságról, mint a velük azonos korú férfiak, akik ugyanúgy megbetegedtek és kórházi kezelésre szorultak.

Nő maszkban, London utcáin, 2021. január 8-ánFotó: TOLGA AKMEN/AFP

A vizsgált betegek többsége kórházi kezelése során antibiotikumokat kapott, egyharmaduk kapott oxigént, és mindössze negyedük került intenzív-osztályra. Közülük a hosszú covid azokat is érinti, még hónapokkal a betegség után is, akik csak rövid időt töltöttek kórházban. Azok pedig, akik azóta sem teljesen egészségesek, többségében 40 és 60 év közötti nők. A náluk fiatalabb és idősebb nők is jobban gyógyultak. 

A tanulmányt készítő Dr. Nazir Lone szerint lehetséges, hogy a nők a férfiakkal szemben „más immunválasszal rendelkeznek”.

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó