New York államban is legalizálják a füvet

Egészségügy
2021 március 25., 15:52

New York állam képviselői sikeresen megállapodtak Andrew Cuomo szenátorral kormányzóval arról, hogy az állam legalizálja a szabadidős marihuánafogyasztást a 21 évesnél idősebb lakóinak. (Az államban 2019-ben már dekriminalizálták a fogyasztást, vagyis azóta senki sem büntethető kisebb mennyiségű fű birtoklásáért.) A hosszú évek óta tervezett lépést sajátos módon a rendőrség rasszizmusa kényszerítette ki, mivel hagyományosan sokkal több feketét és latinót tartóztatnak le kis súlyú fűügyi kihágások miatt.

Az érintettek arra számítanak hogy itt jöhet létre az egyik legnagyobb fűpiac az Egyesült Államokban, akár 4,2 milliárd dolláros éves forgalommal, több tízezer munkahely megteremtésével.

A megállapodás értelmében törvényes lesz a marihuána termesztése és kereskedelme, beleértve a házhoz szállítást és a klubjellegű fűfogyasztó helyek nyitását, melyekben alkoholt nem árusíthatnak. Fejenként maximum 6 növényt otthon is szabad lesz termeszteni, akár bel-, akár kültéren.

A törvénytervezet szövegét ma pontosítják, és jövő héten már meg is szavazhatják. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindjárt megnyithatnak a fűpermarketek: a New York Times szerint egy jó évbe is beletelhet, mire kidolgozzák az összes részletszabályt, és ténylegesen is megindul az árusítás. A fűpiac ugyanis minden államban szigorúan szabályozott.

Mivel az eddigi törvények alkalmazása során aránytalanul sújtották a kisebbségeket, a tervek szerint a bejövő adóbevételeket jelentős részben ezen közösségekre költik majd, és az árusítási engedélyek egy részét is félreteszik kisebbségi jelentkezőknek.

A kormányzó hivatalának számításai szerint ha beindul a New York-i fűpiac, az évi 350 millió dolláros adóbevétellel járhat.

Az élet abszurditása, hogy a régóta húzódó fűügyi megállapodást Cuomo kormányzó zaklatási botránya hozhatta tető alá. A politikus ugyanis annyira népszerűtlenné vált, hogy kapva kapott az alkalmon, és olyan témával terelte el a figyelmet, amelyet a szavazóinak 60 százaléka támogat.

Ha ezt Mohaman megélhette volna!

link Forrás