Felszámoltak egy magyar bűnszervezetet, ami Norvégiába gyártott hamis gyógyszereket

bűnügy
2021 március 26., 12:47

A nemzetközi igazságügyi együttműködés eredményeként megalakult közös magyar-norvég nyomozócsoport az Eurojust és az Europol hatékony közreműködésével számolta fel a határokon átnyúló bűnszervezetet. Az összehangolt akció során több mint 9 millió hamis, nyugtató hatású tablettát foglaltak le, olvasható az ügyészség honlapján.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet két magyar irányítója három magyar és egy szír bűntársával együtt 2020 nyarától volt tagja annak a bűnszervezetnek, amely hamis, nyugtató hatású gyógyszerek előállítására és értékesítésére alakult.

A hamis gyógyszereket Magyarországon gyártották, csomagolták, raktározták, majd Norvégiába csempészték, és ott értékesítették.A határokon átnyúló, szervezett bűncselekmény felderítése miatt indokolt volt, hogy több állam igazságügyi hatósága vegyen részt a nyomozásban. Ezért a magyar ügyészek és nyomozók, valamint a norvég igazságügyi hatóság tagjai az Eurojust közreműködésével, koordinálásával közös nyomozócsoportot (Joint Investigation Team - JIT) alakítottak. A közös nyomozócsoport működése lehetővé tette a felek között az információk és bizonyítékok közvetlen gyűjtését és cseréjét, ezáltal a gyors és eredményes felderítést és a bűnszervezet vezetőinek és bűntársaiknak elfogását.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói 2021. március 24-én több helyszínt érintő összehangolt akciót hajtottak végre.

A kutatások során több mint 9 millió hamis tablettát, két darab tablettázógépet, több mint százezer gyógyszeres üveget, valamint több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát foglaltak le. Ezeken túlmenően a hatóság tagjai több, a gyanúsítottakhoz köthető, nagy értékű ingó vagyontárgyat is biztosítottak.

A nyomozó hatóság az akció során 6 személyt állított elő és hallgatott ki gyanúsítottként bűnszervezetben, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség 5 gyanúsított letartóztatására tett indítványt, mivel velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére lát alapot a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt. A letartóztatás elrendelése kérdésében a nyomozási bíró várhatóan a mai napon dönt.