Navracsics Tibor vezetésével megalakult a modellváltó Pannon Egyetem kuratóriuma

oktatás
2021 március 26., 12:36

A veszprémi Pannon Egyetem is aközött az újabb 11 egyetem között lesz, amelyek a tervek szerint szeptember 1-től alapítványi magánegyetemekké alakulnak át. Az átalakulásról, az egyetemet a jövőben fenntartó alapítvány kuratóriumának megalakulásáról tartottak sajtótájékoztatót pénteken.

A kuratórium elnöke Navracsics Tibor, a Fidesz talán legfontosabb veszprémi politikusa, aki 2010-től az Orbán-kormány közigazgatási és igazságügyi minisztere, 2014-től pedig külügyminisztere volt, majd az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosaként dolgozott. Navracsics azt mondta, a kuratórium mai megalakulása csak egy állomás a kuratórium és az egyetem munkájában, már hónapok óta egyeztetnek az egyetem vezetésével, hogy kialakítsák majd azt az új modellt, amelyben az egyetem szeptembertől működik majd. Az öttagú kuratóriumban Navracsics mellett helyet kapott

  • Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, aki a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának korábbi igazgatója,
  • Dr. Gaál Zoltán aki 1998 és 2007 között az egyetem rektora volt,
  • Pápai Tamás, a veszprémben is jelen lévő Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója,
  • és Garancsi Mária közgazdász, akit a veszprémi gazdasági élet meghatározó szereplőjeként mutatta be a kuratóriumi elnök, aki korábban részt vett a Pannon Egyteem gazdasági tanácsában is.

Garancsi Mária nemcsak névrokona az Orbán Viktorral remek kapcsolatokat ápoló Garancsi Istvánnak, hanem a nővére, aki több cégben is tulajdonos, ezek között pedig van, amelyik tíz év alatt 44, a veszprémi önkormányzat által kiírt pályázatot nyert el.

Navracsics Tibor újságírói kérdésre elmondta, hogy a kuratórium tagjai havi egymillió forintos tiszteletdíjat kapnak majd, amit ő elnökként nem fog fölvenni. A sajtótájékoztatón jelent volt Stumpf István, az egyetemi modellváltás lebonyolításával megbízott miniszteri biztos is, aki a felsőoktatási modellváltást a Klebelsberg Kuno reformjai óta legjelentősebb oktatási reformnak nevezte, sőt, talán Klebelsberg 2.0-nak is lehet nevezni azt a változást, ami zajlik. Mint mondta, az újabb 11 modellváltó egyetemmel szeptembertől már 21 egyetem kerül ki az államháztartási törvény hatálya alól, és csak 5 egyetem marad állami fenntartásban. A 11 újabb egyetemről szóló törvény hamarosan a parlament elé kerül majd.

Stumpf azt is elmondta, hogy az egyetemekkel 2021 szeptemberében köt majd hosszútávú finanszírozási szerződést az állam. És bár nem tud az állam minden modellváltó egyetemnek olyan nagy vagyont adni, mint tette a Budapesti Corvinus Egytemnek, a finanszírozás kiegészítésére dolgoznak olyan javaslatokon, mint az egyetemi kötvények kibocsátása vagy az egyetemi tao bevezetése.