18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Egy tegnap meggyilkolt tüntető temetésén is tüzet nyitottak a mianmari katonák

külföld
2021 március 28., 13:01

„Miközben az emlékére énekeltük a forradalom dalát, a biztonsági erők megérkeztek, és azonnal lőni kezdtek ránk. Próbáltunk elrohanni”

- mondta a Reuters tudósítójának egy nő annak a 20 éves tüntetőnek a temetésén, akit tegnap gyilkoltak meg száznál is több társával együtt a katonai diktatúra fegyveresei.

Névtelenséget kérő fotós képe az egyik megölt tüntető temetéséről
photo_camera Névtelenséget kérő fotós képe az egyik megölt tüntető temetéséről Fotó: HANDOUT/AFP

A hírügynökség egyelőre nem tudta megerősíteni, voltak-e halálos áldozatok a temetésen. Vasárnap egyelőre nem voltak nagyobb tüntetések, csak temetések, de helyi jelentések szerint a kisebb konfliktusok során így is legalább három embert lelőttek már a hatóságok.

Szombat volt a tüntetések legvéresebb napja azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat Mianmarban. Médiaértesülések szerint

a biztonsági erők 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel.

Mandalajban legalább negyvenen, míg Rangunban 27-en vesztették életüket. Ezek a felvételek Myitkyinában készültek:

link Forrás

A puccs óta összesen több mint 420 tiltakozót öltek meg. Az előző napi vérengzést számos ország és nemzetközi tisztségviselő bírálta. António Guterres ENSZ-főtitkárt „elborzasztották” a történtek, szerinte „a folyamatos katonai erőszak elfogadhatatlan és kemény, egységes és határozott nemzetközi választ kíván”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter megrökönyödésének adott hangot a vérengzést követően, amely szerinte

megmutatta, hogy a junta kész feláldozni az állampolgárok életét néhány kiváltságos kedvéért.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szégyenletesnek és gyávának nevezte a biztonsági erők túlkapásait, akik válogatás nélkül lőttek menekülőkre és gyerekekre is. Az Amnesty International a nemzetközi közösséget bírálta, mert szerinte nem tesz eleget azért, hogy véget érjen az erőszak Mianmarban.

Tegnap este, a fegyveres erők napján a tábornokok mindenesetre fényűző partit adtak, amelyen orosz, kínai és indiai diplomaták is részt vettek.

link Forrás

A mianmari ellenálláshoz a karen gerillák is csatlakoztak, vasárnap pedig egy másik fegyveres etnikai csoport, a Kacsin Függetlenségi Hadsereg vette fel a küzdelmet a katonasággal az ország északi részén. A kacsin fegyveresek egy rendőrőrsöt támadtak meg, mire a hadsereg légicsapással válaszolt.

A helyi sajtó vasárnap délutáni hírei szerint mintegy háromezer falusi menekült el vasárnap a délkelet-mianmari Karen államból a szomszédos Thaiföldre, mert a hadsereg olyan térségeket kezdett bombázni, ahol egy etnikai alapon szerveződő fegyveres csoport tevékenykedik. A Kareni Nők Szervezete nevű aktivistacsoport szerint a hadsereg öt térségre mért légicsapásokat a határ közelében található Mutrav kerületben. A célpontok között volt egy menekülttábor is. Az aktivisták szerint számos falusi a dzsungelben keresett menedéket. (Reuters, BBC, MTI)