Jobb és olcsóbb lélegeztetőgépeket vettünk az Uniónak, mint magunknak

járvány
2021 március 31., 04:51

465 lélegeztetőgépet vásárolt a kormány az Európai Unió stratégiai raktárkészletéhez, írja a G7. Ezekkel az eszközökkel töltik fel azt a magyarországi raktárat, melyet - a németországihoz, a romániaihoz, a dániaihoz, a görögországihoz vagy a svédországihoz hasonlóan - azért hoztak létre, hogy szükség esetén segíthessék egymást az uniós tagállamok.

Korábban egyszer már kiírtak egy közbeszerzést, de az eredménytelenül zárult, mert minden ajánlat magasabb volt a rendelkezésre álló összegnél. A második körben a Med&Trade Co. Bt. ajánlata már belefért ugyanabba a keretbe.

Egy-egy gép most 4,2 millió forintba került, míg tavaly az állami kórházellátó több mint tízmillióért, a külügy pedig közel 20 millióért vásárolt átlagosan egy berendezést. Tavaly persze nagyobb volt a kereslet, ami felhajtotta az árakat, de a G7 szerint így is durva ez a különbség. Ráadásul a rendelkezésre álló információk alapján ezek jobb gépek, mint amiket Magyarország korábban vásárolt.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala/Borsos Matyas

A külügy és a kórházellátó összesen közel 300 milliárd forintért vásárolt csaknem 20 ezer gépet, feleslegesen sokat. Bár volt itthon egy 2000 darabos eszközpark, végül szakemberek számításai alapján Orbán Viktor 8000 darabos kapacitás kiépítését tartotta szükségesnek, hogy a legszélsőségesebb esetben se maradjon ellátatlan senki eszközhiány miatt. Végül jóval nagyobb készletet halmoztak fel, aminek egy részét már eladományozták, egy részét pedig eladnák. Nem árulják el, mennyi gép van jelenleg raktáron.

Most, amikor sosem látott terhelés hárul a magyar kórházakra, 1529-en vannak lélegeztetőgépen. Az ellátás színvonalát pedig nem az eszközök, hanem a személyzet hiánya veszélyezteti.