Írként halt meg John le Carré

2021 április 1., csütörtök 13:37

Életművének legnagyobb csavarját halála utánra tartogatta David Cornwell, vagy ahogy a világ megismerte, John le Carré: a kémregények királya ugyanis, aki, ahogy a Guardian fogalmaz, megtestesítője és krónikása volt mindannak, amit az angolság jelent, írként halt meg tavaly decemberben.

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance via AFP

Cornwell egyáltalán nem értett egyet a brexittel, és mivel Európában akart maradni, illetve kötődni akart a gyökereihez is, halála előtt felvette az ír állampolgárságot. Ezt a 89 éves korában elhunyt író fia, Nicholas Cornwell árulta el a BBC stábjának. A brit közszolgálati rádió szombaton fog bemutatni egy riportot Cornwell életéről.

Az író fia mesélt arról is, hogy apja utolsó születésnapjára egy ír zászlót adott neki, így az utolsó róla készített fotóján a világhírű író egy ír zászlóba csavarva ül és vigyorog.

A világhírű kémregények szerzője közismerten ellenezte a brexitet, ugyanakkor ír gyökereiről eddig keveset lehetett tudni. Mint kiderült, David Cornwell korábban elment Corkba, ahonnan nagymamája származott, és elkezdte kutatni családjának történetét. Ekkor ismerkedett meg egy várostörténésszel, aki gyakorlatilag hazatérőként köszöntötte az idős férfit. Ez a látogatás alapvető változásokat indított el a férfiban, sokkal tudatosabban kezdett el foglalkozni a történelemmel, illetve saját eredetével, állítja Philippe Sands, a műsor szerzője, aki régi barátja és szomszédja volt Le Carré-nak. Ugyanakkor az ír állampolgárság felvételéről ő is csak mostanában értesült.

David Cornwellt fiatalként szervezte be a brit hírszerzés, 16 évig dolgozott náluk, utána pedig elkezdte írni a kémek világába bevezető regényeit, melyekkel hamar átütő sikert ért el. Ebben a cikkben részletesen bemutattuk, hogyan alakult Le Carré pályája.