Április 2-a az autizmus világnapja

ÉLET
2021 április 2., 9:04

Minden évben április 2-a az autizmus világnapja, miután 2007-ben az ENSZ kijelölte ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, ami több tízmillió embert érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

photo_camera Az autizmus világnapja alkalmából kék fénnyel megvilágított budapesti Szabadság-szobor 2016. április 2-án. Fotó: Mohai Balázs

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradnak a nyilvános események a járvány miatt, így most egy podcast-sorozatot ajánljunk, amit a Mozaik Egyesület indított el, és olyan témákat dolgoznak fel, melyek meghatározzák az autista emberek és a környezetükben élők mindennapjait. Az eddig felvett öt adás olyan témákat jár körül, minthogy mik a diagnózist követő legfontosabb adminisztratív teendők, hogyan lehet jól együtt élni az autizmussal, hogyan érdemes terápiát választani, és hogy melyek az érdekérvényesítés és önszerveződés leghatékonyabb módjai.

Csütörtökön jött ki a negyedik rész, ez kifejezetten a hétköznapokról szól:

A Mozaik Egyesületet nem szakemberek, hanem érintett szülők hozták létre még 2011-ben. Hangsúlyozzák is, hogy nem ilyen típusú segítséget akarnak nyújtani más szülőknek, hanem a mindennapi helyzetekkel kapcsolatban felmerülő esetleges kérdéseket járják körbe. A korábbi részeket a csatornájukon lehet fellelni.