Az etióp hadsereg tagjai követhettek el egy tömeggyilkosságot Tigrében

külföld
2021 április 02., 10:08

A BBC afrikai részlegének oknyomozása során sikerült olyan bizonyítékokat gyűjteniük, melyek alapján úgy tűnik, az Etiópia északi részén elkövetett mészárlásért az etióp hadsereg tagjai a felelősek. Sikerült azonosítaniuk a mészárlás konkrét helyszínét is, melyben legalább 15 férfit öltek meg.

A történtekről március elején kerültek elő rövid videófelvételek a közösségi oldalakon. Azt lehetett látni, ahogy a felfegyverzett férfiak fegyvertelen férfiakat vezetnek egy szikla szélére, lelőnek párat közvetlen közelről, majd a holttesteket lelökik a szikláról.

A BBC megerősítette, hogy az eset Tigré (Tigray) tartományban történt, ahol az etióp hadsereg gyakorlatilag polgárháborút vív a tartományban jelentős befolyással rendelkező Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen. Az összecsapások tavaly novemberben kezdődtek, amikor Etiópia miniszterelnöke, Abiy Ahmed elrendelte a katonai mozgósítást a régiót felügyelő TPLF ellen. A konfliktusban eddig több mint kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát, sok millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségre. Egyelőre nem látni, hogyan lehetne vége a konfliktusnak, melyről részletesebben legutóbb március elején írtunk, és mellyel kapcsolatban félő, hogy a régióban továbbterjed más országokra is.

A BBC most a Bellingcat szakértőivel dolgozott együtt, és aprólékos munkával azonosították be a márciusi tömeggyilkosság helyszínét. A brit csatorna beszélt egy közeli faluban élő emberrel, aki elmondta, hogy az etióp hadsereg 73 férfit vitt el januárban, köztük az ő három rokonát, és azóta senkiről nem hallottak. A gyilkosság januárban történhetett, ezt egy másik közelben lakó is megerősítette.

Az elkövetőket ugyan nem sikerült azonosítani, de egyenruhájuknak és fegyverzetüknek számos eleme arra utal, hogy az etióp hadsereg különleges alakulatához tartoznak. A katonák az amhara nyelvet beszélték a videón, ami a hivatalos állami nyelv. Többek között arról beszélnek a videókon, hogy inkább elégetni kéne a fogva tartott embereket. A civil ruhás emberek kilétét nem ismerni, de tigrinya nyelvet használtak, ami a helyi régió nyelve.

A Human Rights Watch regionális igazgatója, Laetita Bader elmondta, hogy az elmúlt hónapokban számos nyomát látták nagyon súlyos visszaéléseknek, de ez a videó különösen riasztó, hiszen fegyvertelen embereket végeznek ki rajta. Ez szerintük háborús bűn lehet, és mindenképp további vizsgálatokat sürgetnek.

A BBC megkereste az etióp kormányt is, de a kormány közölte, hogy a közösségi médiában szereplő posztokat ők nem tekintik bizonyítéknak. Hozzátették, hogy a Tigré régióban lehetőség van független vizsgálatok lefolytatására.

Közben a Guardian arról írt, hogy a belga Genti Egyetem kutatói több mint 150 tömegmészárlás nyomait rögzítették, melyekben összesen 1900 embert gyilkolhattak meg katonák, felkelők és milíciák tagjai. A legidősebb áldozat a kilencvenes éveiben járt, míg a legfiatalabbak kisgyerekek voltak.

A jelentés a helyszínen élő informátorok beszámolóira alapul, ezeket vetették össze a belga kutatók családtagok, szemtanúk beszámolóival, illetve a sajtóhírekkel.