További pár esetet találtak Nagy-Britanniában, amikor vérrögképződés történt az AstraZeneca oltás után

járvány
2021 április 02., 11:46

A brit gyógyszerészeti hatóság (MHRA) újabb esetekben fedezte fel, hogy az Oxford/AstraZeneca vakcina beadása után vérrög képződött egyes páciensek szervezetében. Ugyanakkor a Guardian által ismertetett jelentés szerint a szakértők továbbra is úgy látják, hogy ez csak kevés alkalommal fordul elő, és a vakcina okozta előnyök jelentősebbek, mint az esetleges kockázatokban rejlő veszélyek.

Az MHRA folyamatosan figyeli az országban alkalmazott vakcinákat, és követik, hogy milyen mellékhatások fordulnak elő. Legutóbbi jelentésük szerint 22 esetben fordult elő agyi vénás sinus trombózis (CVST) olyan személyeknél, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak, míg nyolc esetben másmilyen vérrög-problémát rögzítettek. Ez azonban továbbra is rendkívül alacsony érték, az országban ugyanis március 24-éig 18,1 millió dózist adtak be a vakcinából.

Regisztráltak még két CVST-s pácienst, akik a Pfizer/BioNTech kapták, náluk ugyanakkor nem volt alacsony a vérlemezkék száma, szemben az astrazenecás esetekkel.

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani az AstraZeneca és a vérrögképződés veszélye közötti kapcsolatról, ugyanakkor a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a veszélyek eltörpülnek az oltás hasznossága mellett. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a brit MHRA is közölte már, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ezeket a rögképződéseket az oltás okozta volna, és azzal, hogy az oltás védelmet nyújt a koronavírus ellen, jóval nagyobb veszélyt szüntet meg. Ugyanakkor a Guardian megjegyzi, hogy az EMA azt azért elrendelte, hogy a további vizsgálatokig jelenjen meg egy figyelmeztetés az oltóanyag kísérőanyagában.

Az EMA március 22-ei jelentése szerint 14 vérrög-képződési halálesetről tudnak, miközben több mint 9,2 millió vakcinát adtak már be a kontinensen. Voltak országok, ahol korábban leállították az AstraZeneca használatát, de a legtöbb országban már újraindult az oltási program. Az EMA legutóbb március végén közölte, hogy nem azonosítottak kockázati tényezőt az AstraZeneca vakcinája esetében.