A koronavírus újabb 213 áldozatát jelentették ma

járvány
2021 április 05., 07:41

A legfontosabb adatok az operatív törzs ma reggeli jelentéséből:

213, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet jelentettek. Hétvégenként megfigyelhető, hogy a heti átlagnál (ez most 252) alacsonyabb az áldozatok száma, ez vélhetően az adminisztrációval és a boncolásokkal lehet összefüggésben. Szerdán és csütörtökön derülhet ki, hogy valóban ennyivel csökkent volna-e a halálesetek száma a múlt szerdai rekordról, vagy tényleg csak a hétvége hatása látható a statisztikán. Összesen már 21 928 covidos beteg hunyt el.

link Forrás

Az elmúlt két hétben lakosságarányosan továbbra is nálunk a legmagasabb a halálozási arány az Európai Unióban.

link Forrás

235-tel több koronavírusos beteget kezelnek kórházban, mint tegnap, összesen 11 806-ot. Nem nagy mértékben (11 fővel), de nőtt a mesterséges lélegeztetést kapók száma is, 1 451-en vannak lélegeztetőgépen. Vagyis az egészségügyön lévő nyomás továbbra is óriási.

link Forrás

Nem nagyon lehet mit kezdeni az új fertőzöttek számával. Jól hangzik, hogy mindössze 3 874 új covid-fertőzöttet regisztráltak, de ez már a hosszú hétvége hatása, amikor kevesebb tesztet végeznek. Mindenesetre már a hosszú hétvége előtt is csökkent az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest. Tisztábban majd csak csütörtökön és pénteken lehet látni.

photo_camera Azokat a napokat emeltük ki, amikor az egy héttel korábbinál magasabb volt az új fertőzöttek száma.

Mindössze 18 908 teszttel találtak 3 874 új fertőzöttet, 20 százalék felett van az összes vizsgálaton belül a pozitívak aránya.

link Forrás

Lakosságarányosan az elmúlt két hétben Fejérben, Somogyban és Komárom-Esztergomban regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet. Az elmúlt hetek adatait az előző hét nappal összehasonlítva csak Baranyában, Jász-Nagykunban és Zalában nőtt a statisztikákba bekerülő fertőzöttek száma.

link Forrás

Az első oltást tegnap 50 258-an kapták meg. Összesen már 2 362 839 embert oltottak be legalább egyszer, 913 012 főt már másodszor is. Orbán Viktor a húsvét utáni első vagy második napra ígérte a 2,5 millió első beoltottat.

link Forrás
link Forrás

Elvileg tegnap érkezett még 229 ezer AstraZeneca oltóanyag, legalábbis erre lehet következtetni György István kormányzati oltófelelős szombati nyilatkozatából. De az újabb szállítmány érkezéséről külön nem számolt be a koronavirus.gov.hu.