Trump kampánya a legolcsóbb direktmarketinges trükkel verte át saját támogatóit

külföld
2021 április 06., 19:59

Donald Trump és kampánystábja tavaly ősszel, amikor nagyon pénzszűkében voltak, támogatóikat tudatosan átverve szereztek többletforrásokat a költséges újraválasztási kampány finanszírozására, írja tényfeltáró riportjában a New York Times. A lap a történteket több károsult személyes példájával szemléltette.

photo_camera Donald Trump 2021. január 4-én, még elnökként kampányol a georgiai szenátusi pótválasztás előtt. Addigra kampánystábja már több tízmillió dollárt volt kénytelen visszautalni olyanoknak, akiktől akaratuk ellenére vontak le dollárezreket. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Elsőként a 63 éves, rákbeteg Stacy Blatt történetét ismertették. A havi kevesebb mint 1000 dollárból élő Blatt az időközben elhunyt rádiós, Rush Limbaugh biztatására döntött úgy, hogy kevéske pénzéből 500 dollárt felajánl Trump kampányának. Egy napra rá a kampány újabb 500 dollárt emelt le a számlájáról, majd egy héten belül harmadszor is levették 500 dollárra. És ezt addig folytatták, mígnem a bank befagyasztotta Blatt időközben teljesen lemerült bankszámláját. Amikor már a rezsiszámlákat se tudta kiegyenlíteni, kiderítette, hogy a Trump-kampány kevesebb mint harminc nap alatt összesen 3000 dollárt vett le a számlájáról.

Hasonlóan járt a 78 éves Victor Amelino is, aki szeptember elején 990 dollárt utalt Trump kampányának. Tőle még hétszer vonták le az összeget, vagyis tőle összesen csaknem 8000 dollárt vettek el. "Nyugdíjas vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a rohadt összeget kifizessem" - nyilatkozta a Timesnak.

Mindketten úgy érzik, hogy csalás áldozatai, amiben van is valami. Trump kampánystábja szeptemberben, amikor egyre kínzóbbá vált a forráshiány, változtatott az online támogatói oldal beállításain. Ha valaki pénzt ajánlott fel, a formanyomtatványon alapbeállításként előre ki lett pipálva a "visszatérő támogatás" rubrika, vagyis a felületes támogatók tudtukon kívül egyszeri utalás helyett felhatalmazást adtak a stábnak arra, hogy újra és újra levonják a felajánlott összeget - még úgy is, hogy az összességében már meghaladta a magánszemélyek által legálisan felajánlható teljes összeget.

A Times kutatásai szerint a választás közeledtével a beleegyező nyilatkozat szövegét még homályosabbá tették, ráadásul egy olyan új rubrikát is előre beikszeltek rajta, amellyel a felajánló hozzájárult, hogy a felajánlott összeg helyett annak a dupláját vonják le tőle.

Hogy Amelino és Blatt esete nem egyedi, azt mindennél jobban jelzi, hogy a választást követően 2020 végéig Trump és a Republikánus Párt kampánystábja 530 ezernél is több tételben összesen 64,3 millió dollár kampánytámogatást kényszerült visszatéríteni. Az amúgy normális, hogy a kampánystábok a választás után támogatások visszatérítésére kényszerülnek, például mert valaki a törvényesen felajánlhatónál többet utalt a számlájukra. Joe Biden kampánya is térített vissza támogatásokat: 37 ezer tételben 5,6 millió dollárt ugyanabban az időben, amiben Trump és a republikánusok ennek csaknem a 12-szeresét.

Vagyis Trump kampánya szeptemberben és októberben, a választási hajrában gyakorlatilag kamatmentes kölcsönt vett fel támogatóitól, azok tudtán kívül, és csak formailag a beleegyezésükkel. Ez a séma olyan kiterjedt volt, hogy még a bankoknál és pénzügyi szolgáltatóknak is szemet szúrt, annyi panasz érkezett hozzájuk ügyfeleiktől a csalásnak vélt levonások miatt. Egyes bankoknál a csúcson az összes csalással kapcsolatos panasz 1-3 százaléka ezeket a levonásokat érintette. Ez ugyan nem tűnik nagy számnak, de gondoljanak bele, hogy a republikánus kampány milyen apró szelete amúgy az amerikai gazdaságnak.