Hatalmas éhínség várható Észak-Koreában

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora totalitárius vezetőktől ritkán látott bejelentést tett csütörtökön, beismerve, hogy az ország nagyon rossz gazdasági helyzetben van, sőt, éhínségre is lehet számítani. Kim pontosabban azt mondta állami tisztviselőknek, hogy egy újabb, még nehezebb Nehéz Menetelésre kell számítani. A Nehéz Menetelés az észak-koreai propagandában arra az időszakra utal, amikor a 90-es években, a Szovjetunió összeomlása után az országban akkora éhezés volt, hogy legkevesebb félmillió, de egyes becslések szerint akár hárommillió észak-koreai is éhen halt. 

Kim Dzsongun a Koreai Munkáspárt csütörtöki konferenciáján.Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

A világtól elzárt ország jelenleg attól szenved, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megszűnt a kereskedelem Kínával, az egyetlen országgal, amely komolyabb gazdasági kapcsolatban van a diktatúrával. A kínai kereskedelem a múlt évben 80 százalékkal visszaesett, márpedig Észak-Korea élelmiszerellátásában kulcsfontosságú a kínai import. 

Az alapélelmiszernek számító kukorica árfolyama emiatt nagyon ingadozik, egy ponton állítólag volt, hogy egy kiló kukoricáért egy havi fizetést is elkértek. A válság egyelőre a kínai határhoz közeli országrészben a legsúlyosabb, itt a Human Rights Watch nevű civil szervezet információi szerint  már nem lehet szappant, fogkrémet vagy elemeket venni, egyre több a koldus, és errefelé már volt, aki éhen halt.

A kormány eddig azzal reagált a helyzetre, hogy még a korábbinál is szigorúbban bünteti a csempészetet. Mindeközben viszont menetrend szerint folytatódnak a rakétakísérletek, és továbbra is rengeteget költ az állam a hadsereg fenntartására. Kim Dzsongun bejelentése is inkább arra szolgálhat a BBC újságírója szerint, hogy amikor majd igazán nagy lesz a gond, a vezető az államapparátusra mutogathasson, hogy ő előre szólt, a tisztviselők viszont nem végezték elég jól a dolgukat, ezzel hárítva a felelősséget. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.