Irán újabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe

külföld
2021 április 10., 16:16

Irán szombaton, a minden évben megtartott Nukleáris napon jelentette be, hogy az atomprogramjáról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodást szándékosan megsértve újabb, modernebb, ezáltal gyorsabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe, valamint elkezdte a legújabb fejlesztésű centrifugájának gépészeti próbáját.

A natanzi nukleáris komplexumban a 164 darab IR-6 jelű és a 30 IR-5 jelű centrifugából álló sort maga Hasszán Róháni elnök avatta fel ünnepélyesen, az eseményt pedig közvetített az iráni állami tévé is. Az adásban a centrifugákat nem mutatták, de az adásban nyilatkoztak mérnökök, akik megerősítették az üzembe helyezést. Azt is bejelentették, hogy elkezdték a még gyorsabb, IR-9 jelű centrifuga gépészeti próbáit, miközben még az IR-8 jelű is fejlesztés alatt van. Az IR-9 már ötvenszer olyan gyorsan választja el az uránizotópokat, mint amire az IR-1 volt képes. IR-2-esből ezer darab üzemel már, IR-4-esből pedig 164.

Idén áprilisban Irán új centrifugákat helyezett üzembe a natanzi urándúsítóban.
photo_camera Az iráni állami televízióban közvetített ünnepélyes urándúsító centrifuga-avatás 2021. április 10-én
Fotó: Iráni kormány/AFP

Bécsben az Európai Unió vezetésével néhány napja kezdődtek el tárgyalások arról, hogy milyen feltételekkel csatlakozhat újra az Egyesült Államok a 2015-ös megállapodáshoz, és hogy miképpen lehet biztosítani annak teljes körű és hatékony végrehajtását az összes fél részéről. Az Egyesült Államok egyelőre csak közvetítő révén vesz rajtuk részt. Jelentések szerint kivétel nélkül minden fél konstruktívnak minősítette a fordulót annak végeztével, és a jövő héten folytatni kívánják a tárgyalásokat, magasabb szinten. Egy amerikai tisztségviselő azt mondta: „nagyon komoly” ajánlatokat tettek Iránnak, és viszonzásul komoly hozzáállást várnak el. Az AFP hírügynökség szerint azonban az újabb centrifugák üzembe helyezése éppen ellentétes ezzel az amerikai elvárással.

Irán 2019 májusában kezdte el szándékosan és deklaráltan megsérteni a nukleáris megállapodást, miután az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a szerződésből azzal a váddal, hogy Irán már addig sem tartotta be azt. Trump egyúttal újra bevezetett Irán ellen olyan büntetőintézkedéseket, amelyeket a megállapodás 2015-ös megkötése után Washington feloldott.

A 2015-ös megállapodás csak a korábban használt, IR-1 jelű centrifugák alkalmazását engedélyezte Iránnak, amelyek lassabbak, mint ezek a modernebb változatok. Irán az IR-1 óta már számos újabb verziót fejlesztett ki.

Irán januárban kezdte el 20 százalékos tisztaságúra dúsítani az uránt, amivel már csak egy technikai lépésre van attól, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő, miközben Teherán azt állítja, hogy nem célja atomfegyver kifejlesztése, a dúsított uránra csak tudományos célból van szüksége. Az AP hírügynökség információi szerint a 20 százalékosra dúsított iráni urán mennyisége már eléri az 55 kilogrammot, miközben januárban még csak 17 kilogramm volt. (MTI)