Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Újabb 206 halálos áldozata volt a járványnak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Bő négyszázzal kevesebb covidos szorul kórházi ápolásra az Operatív Törzs legfrissebb tájékoztatása szerint, mint tegnap, a 12 ezer feletti csúcsról tízezer közelébe kezd csökkenni a jelenleg is ellátásra szorulók száma. Gépi lélegeztetésre is 54-gyel kevesebben szorulnak ma, mint szombaton, bár még így is 1290-en.

Aggasztó trend, hogy a halálos áldozatok átlagéletkora pár nap stagnálás után újra esésnek indult, vasárnap négy 30 év alatti halálos áldozatot is jelentettek:

Hétvégéhez mérten sok tesztet, összeseb 36854-et jelentettek, ezekkel 6296 új fertőzöttet azonosítottak. Ez még mindig több, mint idén március 14. előtt bármikor, bár azóta valóban a mostani szám a legkedvezőbb vasárnapi adat. 

Orbán Viktor a harmadik hullámban meglehetősen későn, csak március 8-tól szigorította a járványügyi szabályokat. A szigorítást megelőzően, március első hetében összesen 37418 fertőzöttet azonosítottak, a zárást megelőző vasárnap 6201-et. Most vasárnap ennél többet, a héten pedig a húsvéti hosszú hétvégén látványosan visszaeső teszteléssel együtt is összesen 34185-öt. A héten bejelentett szabályenyhítéseket a járványhelyzet ezek alapján egyáltalán nem indokolja.

Mivel a négynapos húsvéti hétvége, vagyis az azokban a napokban visszaeső tesztelés és az akadozó adatmegoszlás hatása még érződhet, ezért a járvány alakulásáról messzemenő következtetéseket kár volna levonni, összességében azonban minden nyilvánosságra hozott adat a járvány tetőzésére utal. Ez a tetőzés igen magas szinten állt be, vagyis még minden egyéni óvintézkedés indokolt.

Hasonló kép bontakozik ki a megyei statisztikákból is. Esetrekord egy megyében se dőlt meg, de már látható a növekedés az előző napok adataihoz képest.

Az oltási program töretlen lendülettel halad, szombaton újabb 74956-an kapták meg a védőoltás első dózisát, mely úgy három hét múlva jelenthet valamelyest védelmet a beoltottaknak - teljeset meg majd csak a második dózis után egy-két héttel.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.