A németországi Karl May Múzeum visszaadott egy indián skalpot

múlt
2021 április 12., 15:27

Évekig tartó tanakodás és eredetvizsgálat után visszaadott az USA-nak a németországi Karl May Múzeum egy sokat vitatott skalpot, amit egy amerikai indián törzs követelt vissza még 2014-ben.

A szászországi Radebeulban működő múzeum képviselői Lipcsében az amerikai főkonzulnak és az amerikai nagykövetség kulturális attaséjának adták át az emberi maradványt, amit egy sziú törzsfőnök leszármazottjától szerzett meg Patty Frank (1876-1959) gyűjtő, a Karl May Múzeum társalapítója. A lenyúzott fejbőrt a michigani Sault Ste. Marie csippeva indián törzs kérte vissza.

A német múzeum az elmúlt években széles körű vizsgálatokat folytatott, hogy kiderítse, hogyan került a skalp Szászországba, és noha nem találtak utalást semmiféle jogszerűtlenségre vagy gyarmati eredetre, azt mégis átadják a népek közti megértés jegyében és az amerikai őslakosokkal való jó kapcsolatok érdekében – közölte Volkmar Kunze, a Karl May Alapítvány elnöke.

Patty Frank művész, akinek a gyűjteményéből 1928-ban létrejött a múzeum, az ereklyét 1904-ben törvényesen vásárolta. Az indián törzs kifogásolta, hogy a skalpot „tapintatlanul közszemlére teszik”.

Az őslakosok kérésére adott első reagálásként a múzeum eltávolította az összes skalpját a kiállításairól, majd beleegyezett a közös eredetvizsgálatba.

Gojko Mitić a Winnetou III forgatásán 2006. június 23-án.
photo_camera A szerb Gojko Mitić a Winnetou III forgatásán 2006. június 23-án. Illusztráció: Ulrich Perrey/dpa via AFP

A megölt ellenség hajjal együtt lenyúzott fejbőre diadalmi jelvénynek számított az észak-amerikai indiánoknál. (MTI)