Japán bejelentette, hogy az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktívan szennyezett vizét

külföld
2021 április 13., 05:04

Több mint egymillió tonna szennyezett vizet öntenek az óceánba a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőműből, ezt kedden jelentette be a japán kormány, annak ellenére, hogy a döntést ellenezte nemcsak a közeli Dél-Korea, de az ország saját halászati ipara is.

A szennyezett víz óceánba öntésére a következő két éven belül kerül majd sor, addig is az erőművet működtető Tokyo Electric Power megkezdi a víz szűrését, hogy eltávolítsák belőle a káros izotópokat.

photo_camera Víztározók a Fukusima I. atomerőmű területén 2021. április 7-én Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát, több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtöttek tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén. Ez a mennyiség körülbelül annyi, hogy 500-szor lehetne vele megtölteni egy olimpiai méretű úszómedencét. A szennyezett víz tárolása évente körülbelül 100 milliárd jenbe, vagyis 912.66 millió dollárba kerül, ami forintba átszámolva több mint 273 milliárd.

A kormány a közleményében úgy fogalmazott, „a megállapított szigorú szabályozási előírások betartása mellett„ választották azt, hogy a szennyezett vizet az óceánba öntik. (Reuters)