Nudista strand, koronavírus-emlékmű és szociális kemping is van a részvételi költségvetésre beérkezett javaslatok között

gazdaság
2021 április 14., 07:36

Csaknem 700 javaslat érkezett a fővárosi önkormányzathoz arról, hogy a budapestiek hogyan költenék el a főváros részvételi költségvetési keretét, mondta Kerpel-Fronius Gábor, Budapest részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese a Népszavának.

Néhány az ötletek közül:

  • szociális kemping hajléktalanoknak,
  • nudista strand,
  • napozóstég a Rómaira,
  • emlékmű a koronavírus áldozatainak,
  • függőágyak a lezárt Szabadság hídra,
  • a Hősök tere parkosítása.

Szintén sok helyre kértek virágokat, fákat, forgalomcsökkentést vagy biciklisávot a budapestiek. Vannak olyan javaslatok is, amikkel már eleve tervezett a főváros, ilyen például: a Blaha Lujza tér kivirágoztatása, időalapú jegy a közösségi közlekedés eszközeire, társasházak belső udvarának zöldítése, egységes parkolási rendszer kialakítása, a fővárosi gazdálkodás transzparenssé tétele. A kezdeményezések között volt még egy kátyújelző applikáció is, és az is, hogy a hivatalos dokumentumokat jogi nyelvről fordítsák le emberi nyelvre.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, hogy a javaslatokat előbb átnézik, kigyomlálják belőle a trollokat, és azokat, amik nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe, vagy meghaladnák a kiírásban szereplő összeghatárokat.

A részvételi tanács a hétvégén választja ki a legjobb javaslatokat, a budapestiek pedig májusban szavazhatnak majd, hogy melyek valósuljanak meg.