Nudista strand, koronavírus-emlékmű és szociális kemping is van a részvételi költségvetésre beérkezett javaslatok között

Csaknem 700 javaslat érkezett a fővárosi önkormányzathoz arról, hogy a budapestiek hogyan költenék el a főváros részvételi költségvetési keretét, mondta Kerpel-Fronius Gábor, Budapest részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese a Népszavának.

Néhány az ötletek közül:

  • szociális kemping hajléktalanoknak,
  • nudista strand,
  • napozóstég a Rómaira,
  • emlékmű a koronavírus áldozatainak,
  • függőágyak a lezárt Szabadság hídra,
  • a Hősök tere parkosítása.

Szintén sok helyre kértek virágokat, fákat, forgalomcsökkentést vagy biciklisávot a budapestiek. Vannak olyan javaslatok is, amikkel már eleve tervezett a főváros, ilyen például: a Blaha Lujza tér kivirágoztatása, időalapú jegy a közösségi közlekedés eszközeire, társasházak belső udvarának zöldítése, egységes parkolási rendszer kialakítása, a fővárosi gazdálkodás transzparenssé tétele. A kezdeményezések között volt még egy kátyújelző applikáció is, és az is, hogy a hivatalos dokumentumokat jogi nyelvről fordítsák le emberi nyelvre.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, hogy a javaslatokat előbb átnézik, kigyomlálják belőle a trollokat, és azokat, amik nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe, vagy meghaladnák a kiírásban szereplő összeghatárokat. 

A részvételi tanács a hétvégén választja ki a legjobb javaslatokat, a budapestiek pedig májusban szavazhatnak majd, hogy melyek valósuljanak meg. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.