Biden sem fog több menekültet beengedni idén az USA-ba, mint Trump

Joe Biden amerikai elnök elődjéhez, Donald Trumphoz hasonlóan nagyon kevés menekültet fog beengedni az Egyesült Államok területére ebben az évben. Ez szembenáll korábbi ígéretével, miszerint több mint 60 000 háború és üldöztetés elől menekülő embert fognak befogadni. 

Trump elnöksége alatt igyekezett minél inkább lezárni az ország határait a menedékkérők és bevándorlók elől, és évente 15 ezer embert engedett csak be. Biden ezzel szemben februárban még azt ígérte, hogy 62 500 ember befogadására készülnek, többek közt a világban zajló humanitárius krízisek miatt. De Biden végül sosem írta alá az elnöki határozatot, ami engedélyezte volna ezt.

Több ezer menekült várakozik menekülttáborokban a világ különböző pontjain, akiket már átvizsgáltak, és utazhatnának az Egyesült Államokba. A 15 ezres limit miatt viszont nagyjából 35 ezren mégsem utazhatnak.

Azok a menekültek, akik a világ másik oldaláról kérelmezték a menekültstátuszt az Egyesült Államokban, több lépcsős ellenőrzésen esnek át, ami akár évekig is eltarthat.

Bár a 15 ezres limitet megtartotta Trump programjából, azért Biden változtatott is a bevándorlási szabályokon. Trump idejében előnyt élveztek azok az irakiak, akik az USA hadseregében szolgáltak, és azok a főként keresztény származású menekültek, akiket vallási okokból üldöztek. Szinte teljesen kizárták viszont a muszlim és afrikai menedékkérőket, annak ellenére, hogy Afrikában van a legtöbb menedékre szoruló személy.

Biden a Trump előtti szabályokhoz tér vissza és az alapján fogadja a menekülteket, hogy a világ melyik régiójából érkeznének. 7000 hely jut az afrikaiaknak, 1 000 a Kelet-Ázsiából érkezőknek, 1500 európaiaknak és közép-ázsiaiaknak, 3000 a latin-amerikaiaknak, karibiaknak, közel-keletieknek és dél-ázsiaiaknak. A következő évben a Biden-adminisztráció 125 ezer menedékkérő befogadását tervezi. (NYT)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.