Fegyvertelennek látszó, 13 éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

külföld
2021 április 16., 04:29

Csütörtök este kisebb tüntetések voltak Chicago környékén a tizenhárom éves Adam Toledo halála miatt. A fiút március 29-én lőtte le egy rendőr egy sötét sikátorban, intézkedés közben. A testkamera és a biztonsági kamerák nyilvánosságra hozott felvételeiből már tisztábban látni, mi történt pontosan. (A teljes felvétel látható például a BBC-n.)

photo_camera Adam Toledo abban a pillanatban, amikor felemeli a kezét Fotó: HANDOUT/AFP

A rendőr, miután kiszállt a kocsijából, üldözőbe vette Toledót, miközben többször felszólította, hogy álljon meg, forduljon meg, és tegye fel a kezét. A fiú néhány másodpercig még szaladt egy kerítés melletti járdán, majd engedelmeskedett.

Megfordult, felemelte a kezét, ami a képeken üresnek látszik, mire a rendőr lelőtte. Mindössze 19 másodperccel azután, hogy a helyszínre érkezett.A többi felvételről kiderül, hogy a fiú menekülés közben bedobott valamit a kerítés mögé, láthatóan egy pisztolyt. A család ügyvédje is azt állítja, hogy semmit sem tartott a kezében, amikor a rendőr elsütötte a fegyverét, de nem tudta száz százalékos biztonsággal megerősíteni, hogy előtte volt-e nála fegyver.

Közben elfogtak egy másik gyanúsítottat, a 21 éves Ruben Romant aki a vád szerint rálőtt egy elhaladó autóra, emiatt mentek ki egyáltalán a rendőrök. Azt gyanítják, Toledo is Romannal volt a lövés pillanatában.

photo_camera Egy rendőr az Adam Toledo halála miatt szervezett tüntetésen Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI/Getty Images via AFP

Lori Lightfoot, Chicago polgármestere szerint egyszerűen cserben hagyták a fiút, és nem szabad hagyni, hogy ez még egyszer megismétlődjön a városban. Azt mondta, megérti, hogy az emberek számára ismerős a helyzet, hiszen rengeteg tapasztalatuk van a rendőri erőszakkal kapcsolatban. Mégis arra kérte őket, őrizzék meg a nyugalmukat, és amíg nem áll rendelkezésre elég információ, ne akarják átvenni az igazságszolgáltatás szerepét. Adam Toledo családja is nyugalmat kért közleményében.