Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Egy brazil kórház gyermek-intenzívosztályáról mutatott be felkavaró riportot a BBC

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A BBC közölt riportot arról, hogy miközben még mindig sokak fejében él az a téves elképzelés, hogy a koronavírus nem veszélyes a fiatalokra, a brazil valóság egészen más helyzetet mutat. A brazil egészségügyi minisztérium adatai szerint 2020 februárja és 2021 márciusa között legalább 852 9 évesnél fiatalabb áldozata volt a vírusnak az országban, köztük 518 egyévesnél fiatalabb gyerek. 

Ugyanakkor a brazil egészségügyet ismerő szakértők szerint a tényleges szám ennek minimum a duplája lehet, mivel sok elhunyt gyerek esetében teszt sem készülhetett. A lapnak nyilatkozó orvos azt találta, hogy az előző évhez képest tavaly megtízszereződött az ismeretlen eredetű légzőszervi megbetegedésben meghalt gyerekek száma az országban, és szerinte emögött a koronavírus állhat. Fatima Marinho számítása szerint a vírus legalább 2060 9 évesnél fiatalabb gyerek életét követelte eddig, köztük 1300 egyévesnél fiatalabb gyermekét is. 

A BBC közölt egy videót is, melyen egy brazil intenzív osztályon kezelt gyerekeket látni. A csatornának nyilatkozó orvosok szerint nagyon megnehezíti a gyerekek helyzetét, hogy a fertőzésveszély miatt a szüleik nem látogathatják őket, telefonok és tabletek segítségével próbálják segíteni a kapcsolattartást, de ez azért nyilván nem ugyanaz. 

A BBC riportjának főszereplője Jessika Ricarte, aki egyéves fiát, Lucast veszítette el a járvány miatt. Mint mesélte, amikor a fia viselkedése megváltozott, elvesztette többek között az étvágyát, az orvos, akihez fordultak, nem volt hajlandó koronavírus-tesztet végezni rajta. A brit csatornának nyilatkozó szakértők szerint is az az egyik legnagyobb probléma, hogy az országban nem tesztelnek eleget, gyerekek között pedig főleg nem. Ezért gyakran csak későn diagnosztizálják a fertőzötteket, és csak a súlyos tünetek megjelenése után kezdik el a kezelést. 

A riportból kiderül, hogy a koronavírus különösen veszélyes lehet azokra a gyerekekre, akiknek más betegségük is van, illetve valamilyen okból (túlsúly vagy cukorbetegség) kockázatosabb csoportba tartoznak, de nem csak ők fertőződhetnek meg súlyosan, Lucas is teljesen egészséges volt a fertőzés előtt. 

A cikk hangsúlyozza, hogy számít a családok gazdasági-társadalmi helyzete is: a súlyosan megfertőződő gyerekek között sok a fekete, illetve szegény családban élő gyerek, mivel jellemzően ők jutnak legnehezebben időben megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz az országban. 

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint mivel Brazíliában rendkívül elterjedt a járvány, emiatt nem meglepő, hogy a gyerekeket is jobban sújtja: minél több az eset az országban, annál valószínűbb, hogy minden korcsoportból több embert érint majd. 

A kevés teszt mellett az is probléma, hogy gyerekek esetében nem feltétlen azokkal a tünetekkel jelentkezik a fertőzés, mint a felnőtteknél: mint a BBC írja, gyerekeknél gyakoribb lehet a hasmenés, a hasi és mellkasi fájdalom, e tünetek alapján pedig nem minden orvos gondol azonnal koronavírusra. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.