Lefizették a papokat, hogy ne beszéljenek az Anglikán Egyház rasszizmusáról

egyház
2021 április 19., 16:25

Megvásárolták a hallgatását azoknak a papoknak és egyházi segítőknek, akik fel akartak szólalni az Anglikán Egyházon belüli rasszizmus ellen, állítja Dr. Elizabeth Henry, az egyház lemondott, rasszizmussal foglalkozó tanácsadója.

Henry a BBC egyik műsorában mondta el, hogy több olyan esetről tud, amikor a sértettek az anyagi kompenzáció mellé egy titoktartási szerződést is kaptak, amit alá kellett írniuk.

A műsorban egy brazil származású pap, Peterson Feital is elmesélte a történetét. Neki azt mondták, hogy ha problémázik az egyházon belüli rasszizmus miatt, nem fog munkát találni.

„Nem túl jó az angolod. Nem szeretem, ahogy prédikálsz, és túl brazilosan vagy együttérző, nem vagy túl koherens” - mondta Petersonnak egy egyházi vezető. Peterson rendszeresen elpanaszolta a londoni egyházmegye magasabb rangú tagjainak, hogy milyen rasszista megjegyzésekkel támadják őt. Azt kapta válaszul, hogy inkább ne problémázzon, mert nem fogja tudni bizonyítani a rasszizmust, ha pedig ügyet csinál belőle, akkor sehol sem kap majd munkát.

Idén márciusban 10 év szolgálat után nem újították meg Peterson szerződését, jelenleg munkanélküli. A londoni egyházmegye „megdöbbent azon, amin Peterson keresztülment”.

Az Anglikán Egyház csütörtökön várhatóan ki fog adni egy jelentést, amit a saját rasszizmusellenes csoportjuk készített, és javaslatokat tesznek arra, hogyan kezeljék az egyházon belüli rasszizmust.

Az egyház papságán belül 25-ből egy ember fekete, ázsiai vagy tartozik más etnikai kisebbséghez. Az elmúlt években az egyház igyekezett több kisebbségi papot toborozni, de az egyházi ranglétra magasabb szintjein már alig találni ilyen hátterű embert.

Egyházának rasszizmusáért 2020 februárjában Justin Welby, Canterbury érseke is bocsánatot kért:

„Sajnálom és szégyellem magam. [...] Szégyellem a történelmünket, és szégyellem a kudarcunkat. Ha ránézünk a saját egyházunkra, semmilyen kétségünk sem lehet afelől hogy még mindig mélyen és intézményesen rasszisták vagyunk.”

(Guardian)