Története során először állít kancellárjelöltet a német zöldpárt

1980-as alapítása óta először állít saját kancellárjelöltet a német zöldpárt, akinek még esélye is van arra, hogy kancellár legyen. Annalena Baerbock a párt alapításának évében született, szüleivel már kisgyerekként atomellenes tüntetésekre járt, 2018 óta pedig a párt társelnöke, Robert Habeck mellett. 

A pártot alapítása után sokáig radikálisok és álmodozó hippik gyülekezetének tartották, mára viszont a második legerősebb német párttá nőtte ki magát. A Zöldek a legfrissebb közvéleménykutatások szerint a szavazatok 22 százalékát kapnák, ha most lennének a választások, ennél csak az egyelőre még Angela Merkel vezette kereszténydemokrata pártkoalíció, a CDU-CSU kapna többet, 29 százalékot. 

A német zöldpárt vezetői, Annalena Baerbock és Robert Habeck.Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A kormányzó kereszténydemokraták a nyáron még 40 százalékon álltak, de a koronavírus-járvány kezelése és a párt Merkel utáni vezetése körüli bizonytalanság miatt nagyon sokat veszítettek a népszerűségükből. Egyes felmérések szerint még kevesebb van a CDU és a Zöldek között. A szociáldemokrata SPD valahol 20 százalék alatt lebeg a kutatásokban, a többi párt pedig nem éri el a 10 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy a Zöldek könnyen lehetnek egy koalíció legnagyobb pártja a szeptemberi választások után, így Baerbock könnyen kancellár lehet.Jelen állás szerint Baerbock lesz az egyetlen női jelölt a kormány vezetésére. A BBC cikke megjegyzi, hogy amíg arról, hogy ki lesz Merkel utóda a CDU élén, viszonylag nyílt és kaotikus vita zajlik a pártban, addig a Zöldek vezetése olyan fegyelmet tud tartani, hogy a hétfői hivatalos tájékoztatás előtt semmi nem szivárgott ki arról, hogy a párt Baerbockot jelöli a kancellári posztra. 

A Zöldeknek viszont meg kell küzdeniük azzal, hogy a közvéleménykutatások általában túlbecslik a párt támogatottságát. A környezetvédő párttal könnyű azonosulni, és sokan szeretnek nagyon zöldnek tűnni, amikor a kérdezőbiztosokkal beszélnek, de aztán a választás napján sokkal kevesebben húzzák az ikszet a párt mellé. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.