Visszavonja a kormány a civiltörvényt

POLITIKA
2021 április 21., 07:12

Beadott a kormány egy törvényjavaslatot, amellyel visszavonják a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvényt, miután tavaly nyáron az EU Bíróság kimondta, hogy az jogsértő.

Az ítélet szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, valamint a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben.

A civiltörvény megszületésekor az érintett jogvédő szervezetek közölték, hogy nem fogják betartani az abban foglaltakat. Ez így is történt, mégsem érte őket retorzió, ami jól jelezte, hogy a törvény csak propagandacélokat szolgált. A kormány által most benyújtott törvényjavaslat végén szerepel, hogy „hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.”

Ugyanakkor a törvényjavaslat bevezetne egy újabb szabályt, miszerint minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék évente vizsgálatot készít. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek kivételt képeznek. (hvg.hu)