Megkérték a mianmari junta vezetőjét, hogy ne gyilkoltasson már meg több embert

Min Aung Hlaing (balra) 2021. április 24-én érkezett Dzsakartába a délkelet-ázsiai országok csúcstalálkozójára.Fotó: HANDOUT/AFP

A mianmari katonai junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok szombaton első külföldi látogatására érkezett a februári puccs óta, Dzsakartában találkozott a délkelet-ázsiai térség államfőivel. A tanácskozáson a többi ország vezetői egyből felszólították, hogy a hadsereg hagyjon fel a puccs ellen tiltakozókkal szembeni erőszakos fellépésével, ne gyilkoljanak meg több tüntetőt. Azt is kérték, hogy a rezsim engedje szabadon a politikai foglyokat.

A februári puccs óta eltelt időszak tüntetésein a katonák már több mint hétszáz tüntetőt gyilkoltak meg, köztük gyerekeket is.

A tíz délkelet-ázsiai országot tömörítő Asean dzsakartai csúcstalálkozóján a maláj miniszterelnök, Muhyiddin Yassin a polgári lakossággal szembeni erőszak azonnali felfüggesztését és a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. "Azonnal véget kell vetni a siralmas mianmari helyzetnek" - mondta. Az indonéz elnök, Joko Widodo szintén "elfogadhatatlannak" nevezte a mianmari helyzetet.

A csúcstalálkozó résztvevőit az ENSZ főtitkára, António Guterres is arra szólította, hogy oldják fel a mianmari válságot, és előzzék meg a súlyos humanitárius válságot, ami Mianmar határain is továbbgyűrűzhet. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.