Őrizetbe vettek egy maláj művészt, mert a Spotifyos lejátszási listájával megbántotta a királynőt

külföld
2021 április 24., 14:16
Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah király és neje, Tunku Azizah Aminah Maimunah királyné egy 2019-es felvételen.
photo_camera Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah király és neje, Tunku Azizah Aminah Maimunah királyné egy 2019-es felvételen. Fotó: CARL COURT/AFP

Őrizetbe vette a maláj rendőrség Fahmi Remza grafikust, a jelek szerint azért, mert egy, a Facebookon is promózott Spotify playlistjével megbántotta az ország királynéját. Fahmit a rendőrség közleménye szerint a zendülési és a tájékoztatási törvények megszegésével gyanúsítják.

Fahmit azután vették őrizetbe, hogy a Spotify-on "Féltékenység" címmel állított össze egy playlistet olyan dalokból, amiknek a címében szerepel a "féltékenység" kifejezés. Mindezt azután, hogy az országban kisebb botrány lett a királyné egy instagramos kommentjéből. Tunku Azizah Aminah Maimunah királyné oldalán a héten egy kommentelő az iránt érdeklődött, hogy vajon a szakácsai mind be vannak-e oltva. Amire a királynő visszakérdezett, hogy a kommentelő netán féltékeny. Ebből aztán kisebb felháborodás támadt, a királyné fiókját pedig rövid időre deaktiválták, majd újgy aktiválták újra, hogy a felháborodást kiváltó kommentje már nem volt látható.

A királyi palota a Reuters megkeresésére egyelőre sem a királyné kommentjére, sem Fahmi letartóztatására nem reagált.

Fahminak nem ez az első összeütközése a törvénnyel, egyszer már börtönbüntetésre ítélték, mert bohócként ábrázolta az ország egykori miniszterelnökét, Najib Razakot. Akkor végül kegyelmet kapott.

Fahmi Reza 2016-ban bohócként ábrázolta az ország akkori miniszterelnökét, emiatt börtönbüntetésre ítélték.
photo_camera Fahmi Reza 2016-ban bohócként ábrázolta az ország akkori miniszterelnökét, emiatt börtönbüntetésre ítélték. Fotó: CHRIS JUNG/NurPhoto via AFP

Fahmi őrizetbe vétele ugyanakkor az Amnesty International és más jogvédő csoportok szerint beleillik a jelenlegi miniszterelnök, Muhyiddin Yassin uralma alatt egyre jellemzőbb szólásszabadság-ellenességre. "Újra és újra bevetik a drákói zendüléstörvényt és a kommunikációs törvényt a kritikus vélemények elhallgattatására. Ennek véget kell vetni" - írta Fahmi letartóztatása után az Amnesty a Twitterén. Malajzia a Riporterek Határok Nélkül 2021-es sajtószabadságindexén 18 helyet esett vissza 2020-hoz képest, ennél többet egyetlen más országban sem romlott a szólás- és sajtószabadság helyzete. (Via The Guardian)