Nagyon hatékonyak a vakcinák a megbetegedéssel és a halálozással szemben a kormány adatai szerint

járvány
2021 április 25., 09:30

Megjelent egy tábázat a kormány Facebook-oldalán a második oltás utáni fertőzések és halálozások adatairól. Ezek szerint valóban vizsgálják a különböző vakcinák immunizációs hatását, ahogy Gulyás Gergely miniszter többször utalt rá mostanában.

A táblázat szerint 5714-en betegedtek meg a második oltás után. Ennél is kevesebben, 273-an vesztették életüket, vagyis százezer oltottra 20 haláleset jutott. Az nem derül ki, mit értenek pontosan megbetegedés alatt, és az sem, hogy mennyi idő elteltével történtek a megbetegedések és halálozások.

A százezer oltottra vetített adatok alapján a két dózissal oltottak 0,4 százaléka betegszik meg, és 0,02 százaléka hal meg.

Az adatok a december 26. és április 20. közti időszakra vonatkoznak, de nem tudni, számolták-e azokat is, akik április 20-án, vagy a megelőző két hétben kapták meg a második oltásukat. Az ő esetükben nem telt el elég idő, hogy kialakulhasson a maximális elérhető immunitás. Április 20-ig 1,4 millióan kapták meg a második oltásukat.

photo_camera Fotó: Magyarország Kormánya/Facebook

Az adatokat vakcinánként is közölték. A százezer oltottra jutó megbetegedések száma a Szputnyiknál a legalacsonyabb (95) és az AstraZenecánál a legmagasabb (700). A százezer oltottra jutó halálesetek száma szintén a Szputnyiknál a legalacsonyabb (1), és a Pfizer/BioNTech-nél a legmagasabb (32). Ez alapján mondhatta Gulyás, hogy „a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”.

Ezeket a számokat befolyásolja az is, milyen csoportokat oltanak különböző vakcinákkal. A fertőzésnek különösen kitett egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és dolgozói jelentős részben Pfizert kaptak, akárcsak a legidősebb korosztály tagjai. Ráadásul ezzel és az eleinte idősotthonokban használt Modernával régebb óta oltanak, mint a többi vakcinával, és több idő alatt értelemszerűen többen fertőződhetnek meg.

Az AstraZeneca esetében még csak olyanok jutottak második oltáshoz, akik az eredeti protokoll szerint, négyhetes különbséggel kapták meg a két adagot. Március óta 12 hetes különbséggel adják őket, ami a kutatások szerint növeli a hatékonyságot.

Címlapkép: Komka Péter/MTI/MTVA